De Alchemist

De Alchemist | The GamemasterDaar sta je dan, in je eigen laboratorium, achter een grote ketel. Met welke van de acht ingrediënten zul je nu weer een drankje brouwen? En natuurlijk test je het daarna op een van de studenten, die dat maar al te graag voor de wetenschap over hebben. Ga op zoek naar de juiste ingrediënten. Verdien wat geld door de drankjes te verkopen aan avonturiers. Maar vergaar vooral aanzien door je bevindingen te publiceren.

Een spel met een app

De Alchemist is een ingenieus spel, waarbij acht ingrediënten telkens op een andere manier zijn opgebouwd uit 3 elementen. Elk van deze elementen kan ook nog eens positief of negatief zijn. Tijdens het spel probeer je achter deze opbouw te komen. De makkelijkste manier om daar achter te komen, is het brouwen van drankjes.

Gooi twee ingrediënten in de ketel en kijk wat het resultaat is. Dat doe je met behulp van een (gratis en Nederlandstalige) app. Met je mobiel of tablet scan je namelijk de ingrediëntkaarten en de app geeft je het resultaat: positief, negatief of neutraal. Het resultaat markeer je op je informatiebord en je kunt diverse mogelijkheden gaan afstrepen op je aantekeningenblad. Het puzzelen kan beginnen.

Alles voor de wetenschap

Elk van de zes speelrondes verloopt op een vergelijkbare manier. Eerst bepaal je hoe laat je gaat opstaan. Hoe eerder je opstaat, hoe meer keuze je hebt, maar ook de langslapers blijven niet met lege handen. Zij krijgen extra hulp en ingrediënten. Daarna is het boodschappen doen en wat geld verdienen. Met dat geld kun je bijzondere voorwerpen kopen, die je werk als alchemist makkelijker maken. Tevens stijg je daarmee in aanzien. Het meeste aanzien verdien je door theorieën te publiceren. En zolang niemand ze weerlegt, werken ze in je voordeel.

Toch blijft het belangrijkste werk het brouwen en testen van drankjes: drink ze zelf of laat ze een student drinken. Er zijn echter drankjes met negatieve effecten en dat kan reputatie kosten of erger nog: je kunt in het ziekenhuis belanden. In de laatste ronde kun je nog één keer je kennis tentoonspreiden om extra aanzien te verkrijgen. Daarna is het tijd voor de grote onthulling. Worden je theorieën bevestigd en word je de grote winnaar of blijk je een grote fraudeur te zijn?

 • Aantal: 2-4 spelers
 • Duur: 120 minuten
 • Leeftijd: vanaf 14 jaar
 • Auteur: Matúš Kotry
 • Uitgever: The Gamemaster

'Spel in Zicht'-beoordeling

De Alchemist is een pittig bordspel voor gevorderde spelers, waarbij je niet bang moet zijn om een beetje na te denken. Het is prachtig uitgevoerd en de combinatie met de app werkt uitstekend. Het voelt bijna alsof je echt drankjes aan het brouwen bent.

Het is een spel waar je in moet groeien. Je zult merken dat je steeds beter wordt in het deduceren van de elementen. Als je echter een administratieve fout maakt, zul je daar het hele spel last van hebben. Er is voldoende interactie met de andere alchemisten. Je wilt als eerste theorieën publiceren en natuurlijk die van de anderen proberen afkraken. Daarnaast wil je de eerste keus op de markt hebben en studenten overhalen om je drankjes gratis te testen.

Naarmate je meer reputatie hebt opgebouwd, krijg je meer voordelen. Maar als je toch een fout maakt, dan gaat dat ten koste van deze reputatie. Het opzetscherm dat je op je spelerscherm plaats, werkt niet echt geweldig. En ook kleurenblinde spelers zullen problemen met het spel kunnen hebben. Maar dat zijn slechts kleine minpuntjes bij dit geweldige spel. Geniet van de leuke details op de voorkant van doos!

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  10
 • Complexiteit
  10
 • Interactie
  6
Share.