Android: Netrunner

Android net runnerHebberige bedrijven zullen op een dag de wereld helemaal in handen hebben. Dat is de grimmige toekomst die Android: Netrunner schetst. Gelukkig kan de mensheid rekenen op een nieuw soort strijders: Runners die zich doorheen de best bewaakte computersystemen hacken in een ultieme poging om de corruptie en duivelse plannen van de megabedrijven bloot te leggen. Je hoort het al: in Netrunner zit een stevig thema verpakt dat je helemaal naar een andere wereld verplaatst. Maar dat is lang niet het enige sterke punt van dit unieke kaartduel …

Twee spellen in één

Richard Garfield maakte naam en faam met Magic: The Gathering. En diezelfde opzet van duellerende spelers zit ook in Android: Netrunner. Met één zeer groot verschil: in Netrunner nemen beide spelers een heel andere rol aan, met een heel uiteenlopend doel.

Terwijl de ene speler zogenaamde Agendakaarten tracht uit te spelen als de kwaadaardige Corporation, bouwt de andere speler als Runner een arsenaal aan computers en software op om de beveiliging te kraken. Diegene die er als eerste in slaagt om zeven Agendapunten te scoren, wint het duel. De Corporationspeler doet dit door zijn kaarten gedekt te spelen, wat hem een enorm tactisch voordeel geeft. De Runner weet immers niet waar de waardevolle Agendakaarten verscholen zitten … Of waar de Corporation sluwe valstrikken plande om de hacker te verrassen. Dankzij zogenaamde ICE-kaarten, zeg maar beveiligingssoftware, kan de Corporation zijn belangrijkste projecten beschermen. Anderzijds kan de Runner elke ICE kraken, als hij maar de juiste softwarekaarten in het spel brengt.

En zo wordt het hele duel een kat-en-muis- spel. Waarbij niemand ooit honderd procent weet, wie precies de kat of de muis is. Bovendien bevat de startdoos van Android: Netrunner drie Runner personages, en vier Corporations. Elk met eigen unieke vaardigheden, specialiteiten en kaarten. Zo is er een Runner die uitblinkt in het verspreiden van virussen op de servers van de Corporation, of bestaat er een reeks kaarten rond een megabedrijf dat de sterkste ICE-software op de markt bezit.

Subtiliteit vereist

Android: Netrunner klinkt niet eenvoudig, en de eerste paar duels die je zal spelen, lijken dat vermoeden ook te bevestigen. Maar achter dat kraslaagje aan complexiteit gaat een genereus spel schuil, dat een heel nieuwe dynamiek geeft aan dit genre van kaartspellen. Als Runner moet je moeten durven gokken en verliezen. Want je hebt geen idee wat de Corporation allemaal uitvoert. En als Corporation moet je leren bluffen om de Runner steeds weer op het verkeerde spoor te zetten.

 • Aantal: 2 spelers
 • Duur: 30 – 60 minuten
 • Leeftijd: vanaf 14 jaar
 • Auteur: Richard Garfield
 • Uitgever: Fantasty Flight Games

Spel in Zicht

Android: Netrunner heeft een stevig nadeel, eentje waarmee veel verzamelkaartspellen zoals Magic: the Gathering’ of ‘Game of Thrones’ kampen. Namelijk dat je maar beter een ervaren speler in de buurt hebt die je de fijnere subtiliteiten van de regels uitlegt, vooraleer je echt tot de kern van speelgenot kan geraken.

Maar laat er geen twijfel over bestaan: Netrunner kan wel eens de ongekroonde koning van zijn genre worden. Het spel zit tjokvol variatie, en laat zijn spelers ook creatief nadenken. Het voelt aan als schaak, waarbij in het begin van het spel nog niet alle stukken op het bord staan. Wie het science fictionsfeertje weet te appreciëren, moet zich zeker in de wereld van Android: Netrunner onderdompelen.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  10
 • Complexiteit
  10
 • Interactie
  10
Share.