Angry Birds, het kaartspel

Angry birdsJe zou denken dat ze al eeuwen bestaan. Die zwerm, gekke vogels die hun gestolen eieren proberen terug te krijgen van een groep groene varkens. Het was nochtans pas in 2009 dat het spel voor het eerst op de markt kwam. Als app dan. In geen tijd werd het razend populair en verschenen er vele spin offs. Hier presenteren we Angry Birds, het kaartspel. Een variant met speelkaarten en dobbelstenen. En de vogels… die zijn nog steeds boos.

Dood aan de varkenskoning

Het doel van dit kaartspel bestaat eruit om al je structuurkaarten kwijt te raken en zo als eerste de varkenskoning omver te schieten. Tot het tijd is voor de wraak blijft hij aan de zijkant staan. Elke speler krijgt 6 structuurkaarten en 2 kaarten voor extra kracht. De rest van de kaarten wordt op twee aparte stapels gelegd met de afbeeldingen naar beneden. De structuurkaarten blijven zichtbaar en vormen het ‘kasteel’ van elke speler. De kaarten voor extra kracht worden in de hand gehouden.

Een beurt bestaat uit het tegelijk gooien van de witte en zwarte dobbelsteen. Om een structuurkaart uit te schakelen, moet je simpelweg met de dobbelsteen de boze vogel gooien die op de onderste kaart van jouw kasteeltje staat afgebeeld. Met een heel goede worp kan je zelfs 2 vogels tegelijk uitschakelen. Maar let op, een goede worp kan teniet worden gedaan door een jaloerse medespeler.

Extra kracht

De kaarten voor extra kracht kan je maximum 1 per beurt spelen. Hierdoor kan je sneller vooruit of je tegenstanders dwarszitten. Er zijn, bijvoorbeeld, kaarten om je tegenstander een beurt te doen overslaan of om één van je structuurkaarten te doen exploderen. Op vijf zijden van de dobbelsteen staat telkens één boze vogel. Op de zesde kant staan ze allemaal.

Wie als eerste al zijn structuurkaarten weet weg te werken, neemt het op tegen de varkenskoning. Hierbij wordt de groene vijand op minstens 60 cm afstand gezet en moet hij worden omvergeschoten met 1 van de vogeldobbelstenen. Lukt dat, dan ben je de winnaar.

 • Aantal: 2 – 5 spelers
 • Duur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 5 jaar
 • Auteur: /
 • Uitgever: Mattel

Spel in Zicht

Angry Birds, de app, wordt alom geprezen om zijn combinatie van verslavende gameplay, komische stijl en lage prijs. Dit kaartspel, van dezelfde makers van het populaire UNO-spel, ligt volledig in diezelfde lijn. Doordat je elke beurt met twee dobbelstenen mag gooien, loopt het vernietigen van de kastelen tamelijk vlot en moet je vlug zijn als je één van jouw actiekaarten wil gebruiken om de ander te dwarsbomen of om jezelf een voorsprong te bezorgen.

Een spel voor jonge spelertjes, die het wellicht enkel jammer vinden dat de varkenskoning niet kan worden uitgeschakeld met een katapult. Ouders vinden dat wellicht minder erg. Leuk, kort tussendoortje voor vriendjes onderling. Misschien ook een geschikte manier om ouders en grootouders te laten kennismaken met de boze vogels van Angry Birds.

 • Spelmateriaal
  6
 • Tactiek
  4
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  6
Share.