Angry Birds Playground on top

Angry birdsDoet de naam Sam Loyd een belletje rinkelen? Amerika’s grootste puzzelmaker ooit. Rebussen, woordzoekers, tangrammen,… Hij stond ermee op en ging ermee slapen. Hij was het ook die op het einde van de 19e eeuw claimde de schuifpuzzel te hebben uitgevonden. Oorspronkelijk was dat een bord van 4 keer 4 velden. Met op 15 van de 16 velden een getal, van 1 tot en met 15. En één leeg veld. De puzzel had als doel de cijfers eerst door elkaar te haspelen en ze vervolgens terug in de juiste volgorde op het bord te schuiven. Maak kennis met ‘Angry Birds playground on top’, een wel erg inventieve variant op deze klassieke schuifpuzzel.

Boze vogels!

In dit puzzelspel van Smart Games gaan in totaal vijf vogels de strijd aan met de groene varkens. Transparante puzzelstukken worden horizontaal of vertikaal verschoven tot alle varkens op de achtergrond worden bedekt door een angry bird. Doordat de puzzelstukken vastzitten in het vierkante kader, kan je geen stukken verliezen. Extra handig.

Er zijn 24 opdrachtkaarten met op de voor- en achterzijde telkens 1 opdracht. Zoals bij andere Smartgames zijn de opdrachtkaarten ingedeeld in vier verschillende niveaus. Van supermakkelijk tot erg moeilijk. Op elke opdrachtkaart staan 3 tot 5 varkens afgebeeld. Telkens op achtergronden die recht uit de ipod-versie van het Angry Birds spel lijken te komen.

Kies een genummerde opdrachtkaart, leg deze op het spelbord, sluit het deksel en start met schuiven. Zijn alle varkens overmeesterd door een vogel? Dan heb je de opdracht tot een goed einde gebracht.

Langwerpige puzzelstukken

De schuifpuzzel heeft langwerpige puzzelstukken, waardoor het laatste puzzelstuk dat vertikaal verschoven wordt, niet alleen bovenaan of onderaan geplaatst kan worden maar ook halverwege, in het midden. En dat is voor het oplossen van sommige opdrachten een must. Bovendien zijn er vaak meerdere juiste oplossingen per opdracht.

In de speldoos zelf zitten deze keer geen oplossingen bij de opdrachtkaarten. Geen probleem. Kan je een bepaalde opdracht echt niet oplossen? Dan vind je op het internet makkelijk één of meerdere oplossingen.

 • Aantal: 1 speler
 • Duur: /
 • Leeftijd: vanaf 5 jaar
 • Auteur: Raf Peeters
 • Uitgever: Smart Games

Spel in Zicht

Het thema van Angry Birds, het opsporen en jagen op de groene varkens met kleurrijke vogels, werkt ook in dit puzzelspel uitstekend. Bovendien duurt het oplossen van een opdracht nooit echt lang. Waardoor je telkens voldoening krijgt wanneer het je lukt de varkens te slim af te zijn. Wedden dat je daarna een nieuwe puzzelopdracht wil uitproberen?

Ook dit Smart spel is een uitstekende hersentrainer, gecombineerd met een flinke dosis spelplezier. Het is ook een erg mooi uitgewerkt, compact spel. Perfect om overal mee naartoe te nemen. Ons oordeel? Zoals het in de titel zelf staat: ‘top’!

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  2
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  2
Share.