Back 2 Back

Back 2 BackAls je hersenen al kraken bij een Smart puzzelspel met een liggend spelbord, dan smelten ze bij Back 2 Back. Puzzelen wordt nu nog complexer met een dubbelzijdig rechtop- staand spelbord. Plaats je een stuk dan gebeurt er telkens ook iets aan de andere kant. Overzicht bewaren wordt echte hersenacrobatie.

Smart, smarter, smartest

Back 2 Back is opnieuw een topper uit de reeks eenpersoonsspellen van Smart. Doorheen de reeks vind je een duidelijke rode draad. Om te beginnen zijn het solo- spellen, waar je op je eentje veel plezier aan beleeft. Bij de meeste spellen uit de reeks zet je inzicht en geheugen in. En toch zijn ze elke keer ook helemaal anders.

Voor elke leeftijd vind je wel een smart game. Meestal in een prachtig thema gego- ten: met auto’s en vliegtuigen voor stoere spelers, met prinsen en prinsessen voor de zachtere puzzelaars. Maar soms wordt er ook een uitgebracht met een eenvoudige en directe vormgeving. Waar geen koetjes en kalfjes te bespeuren zijn. En waar je het gevoel krijgt dat het een serieus spel is. Back 2 Back behoort tot deze laatste categorie.

Vul beide kanten van het spelbord

In de doos vind je elf gekleurde puzzelstuk- ken die doen denken aan driedimensionale Tetris-blokken. De doos verandert in een spelbord dat vaag verwijst naar 4-op-een-rij. Het spel zelf lijkt echter op geen van deze twee.
Back 2 Back is een puzzelspel waarbij je tracht alle plekken van het spelbord te be- zetten. Lastig is dat daarbij de twee kanten van het spelbord bedoeld worden. Je moet dus steeds beide zijden in de gaten houden.

In een boekje vind je 60 verschillende opdrachten in vijf verschillende niveaus. Telkens plaats je eerst de puzzelstukken zoals aangegeven op de illustratie. Daarna probeer je de overblijvende puzzelstukjes een plek te geven op het bord. Om ervoor te zorgen dat de stukken niet van het verticale spelbord vallen, steken ze telkens met twee punten door het spelbord.

Je kan stukken vooraan plaatsen waardoor achteraan ineens iets verandert. Of je kan achteraan stukken plaatsen waarna vooraan iets verandert. Indien je niet oplet, verlies je het noorden en vergeet je snel wat voor en achter is.

Om een opdracht te volbrengen moet je alle stukken spelen, en daarbij wordt telkens het volledige bord gevuld.

 • Aantal: 1 speler
 • Duur: 5 – 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Auteur: Raf Peeters
 • Uitgever: SmartGames

Spel in Zicht

Back 2 Back is een erg leuk puzzelspel. Oerdegelijk, makkelijk mee te nemen en mooi vormgegeven. Een solitair spel dat ook leuk is met meer, samenwerken is dan de boodschap. Veel Smart games zijn al voor heel jonge kinderen geschikt. Back 2 Back is echter eentje vanaf 7 jaar want bij de meest moeilijke opdrachten zullen zelfs getrainde en volgroeide hersenen het warm krijgen.
Achteraan in het boekje vind je de oplossin- gen. In praktijk heb je deze enkel nodig om te spieken als het te moeilijk wordt. Of je op- dracht gelukt is of niet zie je heel makkelijk aan je spelbord. Back 2 Back is zo een erg leuk tussendoortje voor wie even wil ontspannen. Al kan dat wel eens uitlopen tot even ‘heel lang’ ontspannen.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  4
 • Complexiteit
  2
 • Interactie
  2
Share.