Bejeweld

BejeweldWie het ooit één keer speelde, was wellicht onmiddellijk een beetje verslaafd. Het populaire digitale bejeweled met zijn mooie blinkende diamantenkan je nu ook als levensecht gezelschapsspel spelen. Niet langer alleen achter de computer, maar aan tafel en samen met je vrienden. Schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid zijn drie kenmerken waarover edelstenen beschikken. Inzicht, vooruitziendheid en vingervlugheid zijn de drie eigenschappen waarin jij moet uitblinken om dit spel te winnen.

Robijnen en smaragden

De bordspelversie bestaat uit een groot wit spelbord dat opgevuld wordt met 64 plastic edelstenen. Elke edelsteen is bevestigd aan een wit vlak van 2,5 op 2,5 cm en past makkelijk op het spelbord. Je onderscheidt robijnen, diamanten, saffieren, smaragden,… Allen in hun eigen kleur en op een verfijnde manier geslepen.

Juwelen wisselen

Spelers trachten om beurt rijen van 3, 4 of 5 dezelfde edelstenen te vormen door 2 naast elkaar liggende juwelen van plaats te wisselen. Alleen horizontale en verticale rijen tellen mee. Voor een rij van 3 edelstenen krijg je een munt in diezelfde kleur. Een rij van 4 levert 2 munten op. En een moeilijke reeks van 5, wordt beloond met 3 munten. De gevormde rij wordt daarna van het spelbord verwijderd en de overige juwelen worden doorgeschoven, weg van de speler die aan de beurt is. Als tijdens die actie een nieuwe rij wordt gevormd, mag je ook die weghalen en de daarbij verdiende munten houden. Vervolgens worden de edelstenen nogmaals weggeduwd. In het uitzonderlijke geval dat geen enkele speler een rijtje kan vormen, vervang je de middelste 4 juwelen op het spelbord.

Powerjewels

Aan het einde van de beurt vul je het spelbord aan zodat ook de volgende speler over een volledig spelbord beschikt. Hiervoor neem je blind edelstenen uit de blauwe zak. Deze zakje werd bij de start van het spel gevuld met 20 extra edelstenen en 7 powerjewels, één in elke kleur. De powerjewels zijn edelstenen vol glitter. Elke powerjewel die je van het spelbord haalt, levert een extra munt op. Diegene die als eerste drie verschillende setjes van drie dezelfde munten verzamelt, wint.

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: /
 • Uitgever: Hasbro

Spel in Zicht beoordeling

Bejeweled kon al rekenen op een immens aantal trouwe digitale spelers. Deze bordspelversie is eveneens een visueel sterk spelletje. Alles zit supereenvoudig in elkaar en wordt makkelijk door jong en oud gespeeld. De verzameling edelstenen is bijzonder kleurrijk en maakt het erg aantrekkelijk om het spel opnieuw uit de kast te halen. Al was het maar om een grijze dag in een mum van tijd op te fleuren.

 • Spelmateriaal
  10
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  8
Share.