Bezzerwizzer

BezzerwizzerAl jarenlang is Bezzerwizzer dé top van quizbordspellen in Duitsland en Scandinavië. En nu mogen ook de Lage Landen zich verheugen op dit bekroonde Trivia-spel. Meer zelfs: er werd zowel een Nederlandse als Vlaamse editie uitgebracht. Elk met hun eigen landspecifieke vragen. Wil je iedereen die het weten wil, tonen wat voor een veelweter je bent? Haal dan zeker een ‘Bezzerwizzer’ in huis!

Massa’s weetjes…

In maar liefst 20 categorieën mag je je kennis tentoon spreiden. In traditionele thema’s als sport, geschiedenis of muziek, maar evenzeer nieuwkomers als design, eten en drinken of zakenwereld. In een stoffen buidel is elk van die thema’s vertegenwoordigd door een steen met passend pictogram. In het begin van elke ronde trekt elke speler (of spelerteam) daaruit vier stenen, die ze in een zelf gekozen volgorde op hun themabordje leggen. Het thema dat op het eerste vakje komt, kan 1 punt opbrengen, op het tweede vakje 2 punten,… Het eerste tactische element zowaar: het inschatten van je eigen kennis!

… en een vleugje tactiek

Nu zou je een voorspelbaar spelverloop verwachten: om beurt krijgt ieder een vraag, antwoordt die naar best vermogen en krijgt zo al dan niet punten. Deze punten worden netjes aangeduid door een pion vooruit te schuiven op het scorebord, tot iemand de eindstreep haalt en zegeviert.

Maar waar dienen dan die gekleurde stenen ‘B’ en ‘Z’ voor? Die brengen een tweede tactische kunstgreep in het spel. De 2 B(ezzerwizzer)-stenen kunnen elke volledige speelronde worden ingezet om een vraag van een andere ploeg te beantwoorden en zo extra punten te scoren. De B-steen mag je inzetten voordat je de vraag gehoord hebt (voor 3 bonuspunten) of ook nadat de vraag gesteld is (voor 1 bonuspunt). Maar je loopt ook risico op een strafpunt. Dit is het geval als je tegenstander de vraag zelf correct beantwoordt, of als je zelf het correcte antwoord schuldig blijft.

Met de Z-steen kan je een ‘zwap’ maken: twee categoriestenen van plaats wisselen. Dat kan je doen met alle ongebruikte stenen die ergens op een spelersbord liggen: bij je zelf, tussen een tegenspeler en jezelf of tussen tegenspelers onderling. Je kan zo een beetje pesten, de planning wat in de war sturen,…

Meer info: www.bezzerwizzer.nl en www.bezzerwizzer.be

 • Aantal: 2 tot 4 spelers
 • Duur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 14 jaar
 • Auteur: Jesper Bülow
 • Uitgever: Bergsala Enigma

Spel in Zicht beoordeling

Het ruime en gevarieerde arsenaal aan kennisvragen zou perfect passen in een populaire televisiequiz. Hier en daar wat tijdsgebonden misschien, maar globaal genomen zijn de vragen goed gekozen. Bovendien zorgde de uitgever voor een Nederlandse en Vlaamse versie met elk hun eigen landspecifieke vragen. Heel goed!

Toch zijn het niet de vragen waarmee ‘Bezzerwizzer’ zich onderscheidt van de klassieker ‘Trivial Pursuit’ of andere kennisspellen. Dat gebeurt wel door de mogelijkheden die de inzet van tactische stenen biedt. Die vondst van de auteur geeft het spel een eigen dynamiek. Door ze handig in te zetten, kan je de blinde vlekken in je kennis wegwerken of heb je de mogelijkheid om je tegenspelers af en toe een hak te zetten.

Van de uitgever kreeg het spel een strakke vormgeving: een sobere doos in een sterke kleur, helder lettertype, degelijk en stevig materiaal. Dat onderstreept gepast wat ‘Bezzerwizzer’ wil zijn: de ultieme kennisquiz!

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  4
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  6
Share.