Colt Express

Colt Express | AsmodeeToen Ghost vernam dat de befaamde marshall Samuel Ford met een aantal rijke passagiers met de Union Pacific Express op weg was, besefte hij al gauw dat er weer een belangrijke geldoverdracht gepland stond. Hij kocht nog vlug een ticket voor deze treinrit, die zijn armzalige gangsterbestaan zou veranderen in een leven van roem en eer. Helaas voor hem bleek al gauw dat hij niet de enige was met snode plannen. Zo waren onder meer ook Cheyenne, Django en Doc op dat idee gekomen. Zal jouw gangster erin slagen om de rijkste bandiet te worden?

Het spel dat Christophe Raimbault bedacht, speelt zich helemaal af in een 3D-wereld. Maar geen nood, je hebt geen speciale brillen nodig. In plaats daarvan heb je een aantal kartonnen treinwagons met een mooie locomotief, waarop de rijkdommen van de passagiers worden uitgestald.  Het geldkoffertje en marshal Samuel Ford beginnen steevast in de locomotief waar hij de veiligheid van de trein het best kan inschatten. Dat alles vormt het decor waar onze rooftocht zich zal afspelen. De bandieten, die in de laatste wagons zijn opgestapt, trachten gedurende vijf ronden zoveel mogelijk winst te maken tijdens hun geplande plundertocht.

Stelen, boksen en kogelkaarten

Iedere gangster beschikt bij de aanvang van dit westernverhaal over zes van de tien eigen actiekaarten. Die laten je toe één van de volgende acties uit te voeren:  bewegen naar een andere wagon of het dak, stelen, schieten, boksen of de marshall bewegen.

Daarnaast beschik je over zes kogelkaarten die je gebruikt om andere spelers te verwonden. Wat wil zeggen dat ze een waardeloze kogelkaart van jou moeten toevoegen aan hun stapel actiekaarten. Hoe meer je beschoten wordt, des te ongelukkiger de samenstelling van je actiekaarten.

Iedere ronde begint met het omdraaien van een rondekaart. Die geeft de route van de trein aan en bepaalt zo hoeveel actiekaarten gespeeld kunnen worden. Rijdt de trein door een tunnel, dan worden de betreffende actiekaarten gedekt gespeeld. Vervolgens wordt de eerste ronde volledig in scène gezet door elke speler afwisselend een kaart in te laten plannen of in geval van slechte kaarten er drie extra op hand te nemen.

Locomotief met geldkoffer

Eens alle kaarten van de huidige ronde zijn gespeeld, wordt het volledige scenario stap voor stap uitgevoerd. Zo verkiest Ghost bijvoorbeeld om over het dak te bewegen en zo sneller tot aan de locomotief te geraken. Daar ligt het geldkistje van $ 1000 op hem ligt te wachten. Ondertussen trachten Django en Doc de buit in de wagons te stelen. En ze deinzen er niet voor terug om de buit van elkaar na een vuistgevecht af te nemen. Cheyenne probeert dan weer zoveel mogelijk andere bandieten neer te schieten om zo tot scherpschutter te worden uitgeroepen en een beloning van $ 1000 in de wacht te slepen. Maar ook de marshall kan nog roet in het eten komen gooien. Welke gangster zal dit strijdtoneel als rijkste verlaten?

 • Aantal: 2-6 spelers
 • Duur: 30-45 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Auteur: Christophe Raimbault
 • Uitgever: Asmodee/Ludonaute

'Spel in Zicht'-beoordeling

Colt Express is een pareltje wat grafische vormgeving betreft. Hierboven bespraken we al de mooie 3D-trein die samen met andere gadgets dit westernverhaal volledig tot leven laat komen. Maar ook de actiekaarten zijn heel mooi en duidelijk getekend.

Het spel zit vol interactie, ideaal om tegenspelers te pesten. Zo vliegt iemand bijvoorbeeld naar een andere wagon als je hem een dreun geeft. Daardoor kan het scenario dat die persoon in gedachten heeft wel eens totaal anders aflopen. Het spel is dan ook heerlijk chaotisch. Deelnemen aan dit westernavontuur staat dan ook garant voor een uurtje vol plezier! Dit spel werd dan ook terecht bekroond met de fel begeerde 'As d'or 2015'!

 • Spelmateriaal
  10
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  10
Share.