De Vorsten van Catan

Vorsten van Catan17 jaar na de geboorte van het kaartspel van ‘de Kolonisten van Catan’ is er nu ‘De vorsten van Catan’ een compleet herziene uitgave van zijn gelauwerde voorganger. Het is wel zo dat het origineel al een heel goed spel was. Maar Klaus Tueber luisterde doorheen de jaren goed naar zijn vele fans en brengt ons verandering en verbetering. Het spel wordt makkelijker te leren, speelt vlotter en is flexibeler. Maar het basisidee blijft hetzelfde.

In het kort

De Vorsten van Catan is enkel speelbaar met twee. Elke speler bouwt tijdens het spel aan zijn koninkrijk. Er zijn dorpen en steden die verbonden worden door straten. Daarrond liggen akkers, bossen, bergen, weilanden, rivieren en heuvels die elk hun specifieke grondstoffen opleveren. Met die grondstoffen kan je nieuwe dorpen en steden bouwen, maar kan je ook bouwwerken optrekken die je helpen in de groei van het rijk.

What’s in a game?

Bij de start van het spel heeft elke speler twee dorpen met daarrond zes verschillende landschapskaarten. Aan elke landschapskaart is een dobbelresultaat gekoppeld. Een speler krijgt, bijvoorbeeld, bij dobbelworp 3 een stuk leem, de andere krijgt hout. Door de landschapskaart een kwartslag te draaien hou je inkomsten bij.

Elke beurt start met een dobbelworp. Er zijn twee dobbelstenen, een gewone voor de opbrengsten en een voor speciale gebeurtenissen. Er zijn zes verschillende gebeurtenissen die niet allemaal even leuk zijn. Ben je aan de beurt, dan kan je verder bouwen aan je koninkrijk, maar kan je ook actiekaarten spelen, handelsverdragen sluiten, helden inhuren of kerken bouwen. Je investeert telkens in een voorspoedige groei voor jezelf of een saboteert de andere speler.

Het basisspel speelt snel en vlot. Ideaal voor een tussendoortje. De drie themasets maken het spel langer, complexer en tactischer. Je hebt ‘De Gouden Eeuw’, ‘Een tijd van conflict’ en ‘De grote vooruitgang’. Naar believen te combineren met als summum het ‘duel der vorsten’, waarbij je alle thema’s door elkaar gooit.

 • Aantal: 2 spelers
 • Duur: 20 – 90 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Auteur: Klaus Tueber
 • Uitgever: 999 Games

Spel in Zicht

Was een heruitgave nodig? Het oorspronkelijke spel was dankzij z’n vele uitbreidingssets nog niet afgeschreven. Bovendien zijn de uitbreidingssets niet speelbaar met de Vorsten van Catan. In die zin is het een stapje terug. Aan de andere kant zijn de aanpassingen zeer welkom. Een snellere versie van het spel zal meer mensen over de drempel helpen. De themasets laten nieuwe tactieken toe. De Vorsten is dus toegankelijker én uitdagender. Een rondje duurt 20 tot 90 minuten, afhankelijk van de themaset die je kiest.

Conclusie. Nog nooit van kolonisten kaartspel gehoord? Ga dan voor de Vorsten van Catan. Ben je uitgekeken op het origineel? Dan is dit spel mogelijk niet vernieuwend genoeg voor jou.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  8
 • Interactie
  4
Share.