Dobble & Dobble Kids

Dobble Wat hebben uitroeptekens, lampen en sneeuwmannen gemeenschappelijk? Wel, ze staan allemaal op de kaartjes in het reactiespelletje Dobble. Spelers met een goed oog en snelle reflexen hebben een stapje voor in dit spel waar alles draait om het zoeken naar een gemeenschappelijk symbool op twee ronde kaartjes. Eenvoudig, maar niet simpel. Vind jij als eerst welk symbool op beide kaartjes voorkomt?

Identieke symbolen

Dobble is een spel met 55 ronde kaarten waarop telkens 8 verschillende symbolen staan. Sneeuwvlokken, doodshoofden, draken, hartjes en vele andere. Elke 2 kaarten hebben steeds één symbool gemeenschappelijk. En het draait allemaal om het snel vinden van dat identieke symbool. Dat lijkt makkelijker dan het is, want de symbolen verschillen soms van grootte, waardoor je echt wel goed moet kijken.

Met de gewone spelregels worden telkens twee kaarten omgedraaid. Wie het snelst het gemeenschappelijk symbool herkent én benoemt, krijgt beide kaarten. Per kaart verdien je een punt en diegene die de meeste punten verzamelt, wint.

De hete aardappel doorschuiven

In het spelregelboekje staan ook een aantal minispelletjes. Steeds opnieuw draait het om snelheid en precisie. De ene keer moet je zoveel mogelijk kaarten verzamelen, in het andere spelletje moet je ze dan weer zo snel mogelijk kwijt.

In het minispelletje ‘de hete aardappel’ krijgen alle spelers een kaart. Als je een identiek symbool vindt tussen jouw kaart en die van een medespeler benoem je het symbool en leg je jouw kaart(en) bovenop op zijn stapel. Hij zal nu met de nieuwe bovenste kaart aan de slag moeten. Wie als laatste nog kaarten over heeft, verliest. Je kan dit zoveel spelen als je wil en de punten optellen. En natuurlijk ook naar hartenlust combineren met andere minispelletjes.

Dobble Kids

Dobble Kids is één van die spelletjes die kleuters écht samen kunnen spelen. Op de kaartjes van de kidsversie staan vrolijke leeuwen, slangen, dolfijnen en andere dieren. Elke twee kaartjes hebben opnieuw altijd exact één dier gemeenschappelijk.

 • Aantal: 2 – 8 spelers
 • Duur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Auteur: /
 • Uitgever: Asmodee

Spel in Zicht

De ronde Dobble kaarten zitten mooi en stevig opgeborgen in een compact blikken doosje. Dit spelletje dat de reflexen test, is super toegankelijk. En dit geldt zowel voor Dobble als voor Dobble kids. Tot acht personen kunnen onmiddellijk aan de slag.

Dobble Kids is vooral leuk voor een groep kinderen van dezelfde leeftijd. Ook voor een kleuterjuf die werkt rond motoriek, observatie en samen spelen is dit een absolute aanrader.

Als iedereen de basis goed kent kan je de verschillende minispelletjes testen. Deze zorgen voor voldoende afwisseling en houden het boeiend. Een klein doosje vol plezier voor iedereen die graag de snelste wil zijn. Verslavend!

 • Spelmateriaal
  6
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  2
 • Interactie
  8
Share.