A Game of Thrones: Het Bordspel

Game of thronesDe eerste, Engelstalige editie van ‘A Game of Thrones: Het Bordspel’ verscheen op de markt lang voordat de boekenreeks zijn succesvolle doortocht op televisie begon. Met de hype rond de serie verbaast het nauwelijks dat de populariteit van dit strategische oorlogs -en onderhandelingsspel alleen maar is gestegen. En terecht. Want ook in dit spannende expertspel zit je enkele uren lang op het puntje van je stoel terwijl invloedrijke families strijden om de absolute heerschappij in Westeros. En vanaf nu kan je zelfs spelen in het Nederlands!

Verover Westeros

Er heerst een woelige burgeroorlog in Westeros. Adellijke families strijden om de troon in een ingewikkeld politiek spel vol intriges en verraad. Allianties zijn flinterdun en het geweld vaak brutaal en berekend. Bovendien schuilt er groot gevaar van achter de muur.

Op de speeltafel vertaalt deze context zich naar een op het eerste gezicht sterk naar Risk neigend oorlogsspel waar elke speler één invloedrijke familie uit de verhalen voor zijn rekening neemt en beetje bij beetje een groter deel van Westeros tracht te veroveren. Wie er als eerste in slaagt om zeven kastelen op de landkaart in te palmen, wordt tot koning en winnaar gekroond. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want de tegenstand is groot. Goed afwegen waar je wil toeslaan en waar en wie je hulp wil verlenen is van cruciaal belang.

Westerosfase

Elke ronde verloopt volgens een vast stramien. In de Westerosfase draai je drie gebeurteniskaarten om. Deze kaarten treffen alle spelers. Bij ‘Rekrutering’ krijg je nieuwe eenheden in gebieden met een burcht of stad. Bij ‘Bevoorrading’ pas je jouw bevoorradingsniveau aan en weet je hoeveel legers je maximaal kan onderhouden. Bij ‘Aanval van de Wildlingen’ zetten spelers machtsfiches in om de aanval af te slaan. Bij de ‘Strijd der koningen’ bied je met machtsfiches op invloedsposities.

In de planningfase deel je in het geheim bevelen uit in elk van je gebieden. Je kan kiezen uit verdedigen, mars, ondersteuning, overval en consolideer macht. Nadat alle bevelen zijn uitgedeeld, worden de fiches tegelijkertijd omgedraaid en uitgevoerd. Waarna een nieuwe Westerosfase start.

Tal van nieuwigheden

Deze tweede editie brengt een flink aantal updates op het oorspronkelijke spel. Zo bevat het spelonderdelen van eerdere expansies zoals havens, garnizoenen, stormtoren en nieuwe speelkaarten. Tevens worden nieuwe spelopties geïntroduceerd.

 • Aantal: 3 – 6 spelers
 • Duur: 120 – 300 minuten
 • Leeftijd: vanaf 14 jaar
 • Auteur: Corey Konieckza
 • Uitgever: Bergsala

Spel in Zicht beoordeling

Dit mooie, uitdagende spel wordt nu uitgebracht in het Nederlands en dat juichen we absoluut toe! Speel je het spel met het maximum van zes deelnemers, dan belooft het een lange speelsessie te worden. Van drie tot wel zes uur. Bovendien barst A Game of Thrones bijna uit zijn voegen van de kleine maar belangrijke regeltjes en spelmateriaal. Dit alles zorgt ervoor dat we het spel moeilijk kunnen aanraden aan nieuwkomers in de wereld van strategische spellen. Tenzij je medespelers hebt die de subtiliteiten van de regels in een notendop kunnen uitleggen.

Wie over het nodige geduld beschikt, en er de tijd voor wil vrijmaken, kan met A Game of Thrones geen miskoop doen. Het is in zijn genre een heel geliefd spel dat inspeelt op tactisch inzicht en het afwegen van welke medespelers je tijdelijk kan vertrouwen... en welke je zo snel mogelijk moet proberen te dwarsbomen!

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  10
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  10
Share.