Genius

geniusGenius is een abstract, strategisch bordspel waarin spelers tegels aanleggen op een zeshoekig speelbord. Op elke tegel staan twee gekleurde symbolen. Een speler aan de beurt kiest één van zes tegels en legt deze op het speelbord om daarmee lijnen van gelijke symbolen te maken. Voor aaneengesloten gelijke symbolen ontvangt die speler punten op zijn of haar scorebord. Maar pas op! Enkel diegene die het beste scoort met zijn of haar blokje op de laagste positie wint.

Scoren met zes symbolen

Elke speler neemt een scorebord en legt er zes scoreblokjes op. Hierna trekt iedereen zes tegels uit een zwarte buidel en plaatst deze in de uitsparingen van het speelbord.

Om beurt plaatsen spelers een tegel op twee aangrenzende, lege velden op het spelbord. Elke tegel bestaat uit twee gekleurde zeshoeken. Soms met dezelfde, meestal met een verschillende kleur. Je scoort punten voor elk afzonderlijk symbool op de zopas gelegde tegel. Vanaf het symbool zijn er vijf richtingen (rechte lijnen) die de speler controleert. In elke lijn telt de speler het aantal aaneengesloten gelijke symbolen op andere tegels en de voorgedrukte velden op het speelbord. Je stopt met tellen als je bij een leeg veld komt of bij een andere symbool.

Hierna verplaats je het blokje van beide symbolen evenveel velden op je scorebord. Tot slot, trek je een tegel uit de zak zodat je opnieuw over zes tegels beschikt.

Bonusbeurt

Elke keer wanneer een blokje veld ‘18’ in een rij bereikt, krijg je een extra beurt en mag je nog een tweede tegel aanleggen en opnieuw scoren. Hiernaast mag je ook zes nieuwe tegels trekken indien je geen tegels bezit in de kleur waarin je het zwakste staat.

Als het spelbord volledig vol ligt en er geen extra tegel meer kan worden gelegd, eindigt het spel. De spelers met de hoogste score in zijn of haar slechtste kleur, wint.

 • Aantal: 1 – 4 spelers
 • Duur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: Reiner Knizia
 • Uitgever: white Goblin Games

Spel in Zicht beoordeling

Genius is een boeiend legspel zonder thema. Een amusant, kort familiespel dat je zeker eens gespeeld moet hebben. Strategie, timing en een beetje geluk zijn nodig om te winnen. Profiteer van grote groepen in dezelfde kleuren, hou de zwakke kleuren van je tegenspelers in het oog en probeer tijdig af te blokken.

Er zijn twee varianten. Zo kan je het ook spelen in teams van twee en zelfs als solospel. Al komt Genius het beste tot zijn recht in een competitieve strijd tussen twee, drie en vooral vier spelers.

 • Spelmateriaal
  6
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  8
Share.