Goa

GoaHet verre Zuiden spreekt tot ieders verbeelding. Ook tot die van spelontwikkelaars. Voor deze spellentest reizen we terug in de tijd naar de ontdekkingsreizigers en kolonies. En bespreken we een spellentopper uit de oude doos: Goa. In deze spellentest bekijken we of het ook de test met twee spelers kan doorstaan. Klaar? Op naar de specerijeilanden!

Spel met twee?

Vele juweeltjes uit onze spellenkast schreeuwen het uit om nog eens van de plank te worden gehaald. Maar niet altijd beschik je over voldoende spelers om je stevige dorst te lessen en een goed spel nog eens opnieuw te spelen. Zeker niet als we voor dat fantastische spel maar liefst 12 pagina’s vol spelregelvertier moeten verteren. Soms ben je maar met twee, en wil je toch absoluut een spel spelen. Zal Goa deze test met glans doorstaan? Of verwatert het tot een flauw afkooksel? We gingen het na.

Ons testpubliek bestaat vandaag uit Steven en Jonathan, twee ex-studiegenoten die voor de gelegenheid in de huid kruipen van Portugese handelslieden. Beide spelers hebben het spel in het verleden al eens gespeeld, maar het opfrissen van de lijvige spelregels is zeker aan de orde. De nazomerzon en een kleurrijke cocktail verzachten deze formaliteit, en na een uurtje is iedereen klaar om de degens te kruisen.

Specerijenhandel

Elke speler krijgt een ontwikkelingsbord, een voorraadplaats, enkele dukaten, en een kleine vloot met kolonisten aan boord. Een portie geluk weigeren beide spelers beleefd. Dit wordt menens.

Tijdens een spelletje Goa probeer je specerijen op de route Molukken-Malacca-Goa-Lissabon zo efficiënt mogelijk te verhandelen. Dit doe je door je bedrijf zo snel mogelijk te ontwikkelen op het gebied van scheepsbouw, oogst, belasting, expeditie, het stichten van kolonies en het ontwikkelen ervan. Wie aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten heeft, wint.

Op het centrale speelbord liggen 25 tegels klaar om geveild te worden. Deze tegels bevatten plantages die specerijen opbrengen en specifieke handelingen zoals het direct verkrijgen van extra schepen of kolonisten, extra actiebeurten, inkomsten of overwinningspunten,…

Elk van de 8 speelrondes start met een veilingfase, waarbij spelers om beurten een veilingfiche op een tegel plaatsen. Daarna wordt er per geveilde tegel eenmaal tegen elkaar opgeboden. Koop je de tegel waarop je eigen fiche ligt, dan betaal je aan de bank. Koopt de andere jouw fiche, dan ontvangt de veiler het geld. Al snel neemt de rivaliteit de bovenhand, en wordt duidelijk dat beide harde kooplui zijn die geen dukaat teveel in de ander zijn beurs willen zien verdwijnen.

Drie acties! Of meer…

Na de veiling komt de actieronde waarin iedere speler drie acties mag uitvoeren. Eventueel vermeerderd met extra verkregen actiekaarten. En hier komt de diepgang van het spel naar boven. Want er zijn talrijke mogelijke acties, maar slechts een beperkt aantal actiebeurten. In hoofdzaak kies je te evolueren op één of meerdere van je 5 ontwikkelingstrajecten of voer je een specifieke actie van zo een trajectspoor uit: zoals extra dukaten, schepen, specerijen, expeditiekaarten krijgen. Hoe meer je de verschillende trajecten kan ontwikkelen, hoe meer de specifieke acties opbrengen. En hoe meer overwinningspunten je kan verzamelen op het einde van het spel.

Welke tactiek wint?

Onze kooplieden van dienst gaan de meest uiteenlopende strategieën aan. De inmiddels zelf verklaarde Jonathan Da Gama, vult zijn voorraadplaatsen aan met een mooi assortiment plantages en verzekert zijn financiën door te evolueren op het geldtraject. Zijn inkomsten liggen zo een pak hoger dan die van zijn concurrent. Steven Magellaan ontwikkelt voornamelijk zijn kolonistentraject en bespoedigt hierdoor de ontwikkeling van enkele exotische kolonies. Deze kolonies generen net zoals plantages specerijen, maar dan vaak een soort naar keuze. De keerzijde is dat je kolonisten moet opofferen om deze kolonies te stichten.

Acht ronden lang wordt er gespeeld op het scherp van de snede. Beide spelers houden daarbij zoveel mogelijk vast aan hun eigen tactiek. Tijdens de laatste ronden lijkt Steven wegens een dukatenprobleem het onderspit te delven. Maar zijn investering in kolonies zorgt ervoor dat er creatief met specerijen kan worden verhandeld. Aan het einde van het spel durft geen van beiden de overwinning opeisen, want het verdienen van overwinningspunten gebeurt zeer uiteenlopend. Na een vlotte rekensom, een hertelling, een betwisting, een tegenargument, en nog een hertelling erkent Jonathan zijn één-punt-verschil-nederlaag. Er wordt beslist om dit spelletje gauw nog eens over te doen… Goa is terug!

Share.