Het dorp

Het dorpJe staat aan het hoofd van een familie in een niet zo ver verleden. Naast de belangrijke graanoogst zorg je ervoor dat ze ambachten leren, reizen maken en vooral aanzien in het dorp vergaren. Uiteraard moet de familie groeien, want de oudere familieleden zullen onherroepelijk overlijden. Zal men hen later nog herinneren? Ook een voorname positie in de kerk of de dorpsraad is natuurlijk zeer gewenst.

Dood gaan hoort bij het leven

In Het Dorp volgen we de families van elk van de spelers langs diverse generaties. De familieleden gaan aan het werk in het dorp, leren een ambacht of gaan op reis en uiteindelijk gaan ze… dood. En als ze dood gaan, wil je toch eigenlijk wel dat ze in de kronieken van het dorp worden opgenomen. Elke speler houdt bij wanneer de tijd is gekomen dat één van de familieleden overlijdt. Eén van de familieleden van de oudste generatie zal dan overlijden en afhankelijk van diens functie in het dorp zal hij een voorname plaats in de geschiedschrijving krijgen of roemloos in een graf verdwijnen.

Aan het begin van elke spelronde worden volgens een bepaald systeem diverse gekleurde blokjes (kennis en ervaring) verdeeld over de verschillende actiemogelijkheden in het dorp. Om beurten nemen de spelers een blokje en voeren de bijbehorende actie uit. Vaak moet voor het uitvoeren van de actie worden betaald met blokjes, graan of tijd.

Soms komt de pest om de hoek kijken

Enkele blokjes (de zwarte) stellen de pest voor: wanneer zo’n blokje wordt gekozen, kost het de familie tijd (de dood komt naderbij) en het blokje gaat verloren. De bijbehorende actie kan echter nog wel worden uitgevoerd, waardoor de ziekte voor lief wordt genomen. De spelbeurten zelf kunnen zo lekker snel gaan, maar soms is het wel even goed nadenken welke actie je wilt gaan doen. Als er geen blokjes meer zijn, is de ronde ten einde.

Het Dorp gooit hoge ogen bij ervaren spelers. Inmiddels heeft het in Duitsland de titel Kennerspiel des Jahres binnengerijfd en is het genomineerd voor spel van het jaar in Portugal en voor de International Gamers Awards.

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 75 minuten
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Auteur: Inka en Markus Brand
 • Uitgever: 999 Games

Spel in zicht

Het Dorp is een spel voor de ervaren speler. Het duurt even voordat alle regels duidelijk worden, maar daarna valt alles op zijn plaats. De meeste acties zijn met pictogrammen op het bord weergegeven. Minder duidelijk is de beste weg naar de overwinning: er blijft lekker veel te ontdekken.

Het materiaal is van uitstekende kwaliteit. De interactie tussen de spelers is vooral indirect: er is maar een beperkt aantal acties beschikbaar en iedereen wil deze uitvoeren. Daarnaast is er het dilemma: laat ik een familielid overlijden om in de kronieken te komen of laat ik hem in leven om zijn ambacht uit te voeren. Het Dorp heeft alles in zich om een topper te worden. Je moet er alleen tegen kunnen, dat alles wat je opbouwt, maar tijdelijk is. Heb je net met veel moeite een koets gebouwd, gaat deze bij de eerstvolgende reis alweer verloren. Heeft je familielid eindelijk een ambacht geleerd, verdwijnt hij alweer onder de groene zoden. Het leven in Het Dorp is zo net echt.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  10
 • Complexiteit
  8
 • Interactie
  6
Share.