Homesteaders

HomesteadersDe Homestead Act van 1862 zorgde ervoor dat Amerikanen de mogelijkheid kregen om op een stuk land te gaan wonen en een boerenbedrijf op te zetten voor een periode van vijf jaar. Eveneens werd in 1860 de Transcontinentale Spoorlijn dwars door Amerika aangelegd. Deze verbond treinnetwerken tussen de oostelijke en westelijke kusten. De ontwikkeling van de spoorlijnen versnelde de verspreiding van de ‘homesteaders’ die het Westen koloniseerden. In dit spel koloniseer je het Oude westen en ontwikkel je jouw eigen dorp op een aangewezen stuk land. Slaag jij er het beste in om jouw dorp tot stad om te bouwen?

Het Oude Westen

Homesteaders is een veiling- en managementspel waarin spelers op stukken land bieden en daarop gebouwen neerplanten. Het spel wordt gespeeld in tien ronden in drie ontwikkelingsfasen: ronde 1-4 is de nederzetting, ronde 5-9 het dorp en 9-10 de stad. Terwijl je nederzetting uitgroeit tot een stad worden de gebouwen steeds lucratiever.

Elke ronde bestaat uit een inkomstenfase en een veilingsfase. In de inkomstenfase zet je ingehuurde arbeiders aan het werk. Zij zorgen voor inkomsten en grondstoffen, maar kosten ook geld. In de veiligingsfase bied je om bouwrechten. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er twee of drie bouwrechten te verkrijgen. Heb je zo’n veiling gewonnen? Dan mag je een gebouw van een bepaald type neerplanten, mits je daar de juiste goederen voor hebt.

Kopen, verkopen en lenen om te investeren

Heb je geld, arbeiders of goederen nodig? Of wil je goederen verkopen? Dan kan je op elk moment terecht op de marktplaats. Hiervoor heb je echter steeds een ruilfiche nodig. Deze zijn erg belangrijk in het spel, want zonder handel ben je beperkt in je mogelijkheden.

En zit je écht met de handen in het haar omdat je meer geld wil uitgeven dan je ter beschikking hebt? Geen nood, je kunt eenvoudig lenen. Maar pas op! Als je jouw leningen voor het einde van het spel niet hebt afgelost, geven ze je een toenemend aantal strafpunten. Zorg dus dat je ze op tijd kwijt raakt.

Na ronde tien krijg je nog één keer inkomsten en kun je schulden aflossen. De vergaarde punten, de waarde van je gebouwen, je voorraad goud, koper en koeien en je schulden bepalen of je de winnaar wordt.

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 60 – 90 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Auteur: Alex Rockwell
 • Uitgever: Quined Games

Spel in Zicht

De aanblik van het spelmateriaal is met negen verschillende goederensoorten nogal overweldigend. Het spel is echter helemaal niet zo moeilijk als het doet vermoeden. Het is eenvoudig uit te leggen en dan valt eigenlijk alles op zijn plaats. Als je na één spel ook weet welke gebouwen er allemaal zijn, ontdek je een leuk spel met veel variatie.

Homesteaders draait niet alleen om de veilingen, maar ook om het managen van je grondstoffen. Maak daarbij goed gebruik van de mogelijkheden die de gebouwen bieden. Het spel biedt voldoende uitdaging voor ervaren spelers. Maar ook gelegenheidsspelers die graag iets meer willen, vinden hier hun gading. Het is trouwens erg leuk met twee. Homesteaders bezorgt je een leuke uitdaging in een overzienbare tijdsduur.

 • Spelmateriaal
  6
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  8
 • Interactie
  6
Share.