Illegal

IllegalKruip in de huid van een juwelendief, wapenhandelaar, alcohol- of drugsdealer, porno-uitgever, hacker of pooier. Als crimineel probeer je producten te verhandelen op de zwarte markt om zo aan je geheime obsessie te voldoen. Probeer tijdens deze handelsactiviteiten te achterhalen welke criminele achtergrond je tegenstanders hebben en welk product zij graag in hun bezit krijgen. Zo kan je hen in de rechtbank ontmaskeren. Let wel op dat je jezelf niet teveel bloot geeft!

Verslavend partyspel

Illegal is een partyspel met kaarten en een zandloper. Het spel wordt door een spelleider voorbereid en geleid. Hij of zij stelt voor de aanvang van het spel voor iedere speler een pakket van acht kaarten samen.

Iedere speler krijgt twee identiteitskaarten die tot het einde van het spel geheim blijven. Enerzijds krijg je zo een criminele achtergrond en tracht je verworven waren te verkopen. Anderzijds ben je ook koper van één van deze illegale producten. Naast je identiteitskaarten krijg je ook zes handelswaren waarvan er vijf gekoppeld zijn aan jouw criminele job.

Voor de rechtbank

Het spel wordt gespeeld in drie fasen. In de eerste fase sluit je met andere spelers op eenzame, donkere plaatsen belangrijke deals af zodat je onopvallend jouw illegale producten kan ruilen om aan je obsessie te voldoen. Tussendoor roept de spelleider alle spelers rond de tafel en krijg je de kans om nieuw handelswaar van de tafel te nemen. Maar opgelet: dit gebeurt openlijk, en door alle spelers tegelijkertijd.

In de tweede fase roept de spelleider alle spelers op om plaats te nemen in de rechtbank. De spelleider toont nu de kopers- en verkopersrol van één van de spelers, waarna de spelers vrij mogen argumenteren wie dit zou kunnen zijn. De fase wordt afgesloten met een stemming. Op dezelfde manier worden ook de andere criminelen berecht.
In de laatste fase scoor je. Elke speler krijgt punten voor iedere kaart die aan zijn obsessie gelinkt is. Ook het misleiden van de tegenspelers is een goede strategie want vals beschuldigd worden levert pluspunten op. Maar opgelet: correcte beschuldigingen tellen voor 5 strafpunten.

 • Aantal: 5 – 9 spelers
 • Duur: 25 minuten
 • Leeftijd: vanaf 18 jaar
 • Auteur: Christophe Boelinger
 • Uitgever: Asmodee

Spel in Zicht

Illegal is een vlot partyspel voor 5 tot 9 volwassen spelers. Het zien van de doos en de kaarten brengt je onmiddellijk in de juiste stemming. Stil blijven zitten is in dit spel geen optie. Iedereen moet rondlopen en deals sluiten in de meest afgezonderde hoekjes van het huis, tuin,... Zodat zeker niemand over de schouder kan meekijken. Leef je helemaal in je rol in en ga op jacht naar juwelen, vrouwen, alcohol,... Je hoeft de tijdsduur van het spel trouwens niet exact te volgen. Wat het interessant maakt voor feesten of evenementen. De spelleider geeft de spelers dan meer tijd per ruilfase, waardoor het spel een deel wordt van een gezellig feest.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  10
Share.