Istanbul

IstanbulWaarom haast die koopman in zijn groene tuniek zich door de nauwe straatjes van de binnenstad? Vallen er koopjes te doen? Zeulen daarom enkele van zijn bedienden achter hem aan met hun stootkar? Als hij de fruitmarkt wil binnengaan, is een concurrent hem voor, zodat hij besluit om eerst de grote moskee te bezoeken. Blijkbaar is iedereen vandaag in de weer om robijnen te bemachtigen. Maar er kan er maar één de eerste zijn, en dat is degene die zijn zaakjes het best weet te plannen.

“Krijg als eerste vijf flonkerende robijnen in handen!”

Ruilen, kopen, gokken … met 1 doel voor ogen

Dus proberen de spelers elk hun handelaarschijf, vergezeld van hun bedienden, zo efficiënt mogelijk naar de verschillende plekken in de marktwijk te loodsen. Op elke plaats die ze aandoen, kunnen ze een bediende inzetten die daar een specifieke actie uitvoert. Zo kunnen in de warenhuizen zijde, specerijen of fruit worden verkregen. Ideale ruilmiddelen om voordelen te verwerven in, bijvoorbeeld, de moskee. Op de markten worden goederen verhandeld tegen het onmisbare geld. Op de zwarte markt en het theehuis bepaalt dobbelgeluk wat er te krijgen valt. Maar uiteindelijk heeft elke handelaar één doel voor ogen: tijdig vijf robijnen bemachtigen.

Vele wegen naar rijkdom

Dat loopt niet van een leien dakje. In één beurt kan een handelaar hoogstens twee plaatsen verder geraken. Stoppen op een plaats waar al een andere handelaar aanwezig is, kost je twee zuurverdiende lira. En op enkele plaatsen worden de goederen flink duurder als anderen je voor waren. Zeker bij robijnen.

Af en toe mag je rekenen op een meevaller. Een ontmoeting met de gouverneur of een smokkelaar levert een extraatje op. En als je het familielid van een concurrent tegen het lijf loopt, mag je die naar de gevangenis sturen en krijg je er een premie bovenop. Je eigen familielid uit de gevangenis bevrijden, geeft je dan weer de kans om die in jouw voordeel in te schakelen.

 • Aantal: 2 – 5 spelers
 • Duur: 60 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Auteur: Rüdiger Dorn
 • Uitgever: White Goblin Games

Spel in Zicht beoordeling

‘Istanbul’ biedt je tal van mogelijkheden die je optimaal probeert te gebruiken om er voordeel uit te halen. De enige weg naar de overwinning bestaat erin rekening te houden met de keuzes die anderen maken, en op basis daarvan je eigen zetten zo goed mogelijk te plannen. Een uitdagende tactische opdracht, zeker als je weet dat het speelveld er in ieder spel anders uit ziet. De handelswijk van Istanbul is immers samengesteld uit 16 losse kaarten, die in de eenvoudigste versie in een vastgesteld patroon worden gelegd. Door ze echter willekeurig te schikken, krijg je elke keer een nieuwe situatie voorgeschoteld.

Meer dan verdiend kreeg ‘Istanbul’ in Duitsland de bekroning ‘Kennersspel van het Jaar’. Het is immers een pareltje. Grafisch én speltechnisch.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  8
Share.