Katamino

KataminoBalen je kinderen ook van wiskunde? Spelen je oogappels liever spellen dan zich met abstract denken bezig te houden? Lok hen in de val met Katamino! Dit spel combineert geometrie met puzzelen en zorgt met niet minder dan 36.057 combinaties voor uren spelplezier. Ideaal ook om zelf je ruimtelijk denken te testen. Want het niveau kan oplopen tot ‘krankzinnig moeilijk’. Goed voor urenlang spelplezier dus.

Van makkelijk tot moeilijk

Katamino is een spel voor alle leeftijden. De moeilijkheidsgraad kan je namelijk zelf bepalen. Zo wordt het voor zowel kinderen als volwassenen een leuke uitdaging.

Het spel bevat twaalf pentaminos. Geometrische figuren die bestaan uit vijf vierkanten die minstens één kant delen. Tetris-blokjes dus, maar dan met vijf vierkanten in plaats van vier. Je kan het spel makkelijk maken door gewoon vierkanten te vormen met de pentaminos. Maar het hoeft niet zo eenvoudig te zijn.

Je krijgt ook een spelbord, dat bestaat uit een bepaald aantal vakjes. Door een liniaal te verschuiven kies je zelf uit hoeveel vakjes je spelbord bestaat. Het doel van het spel wordt dan elk vakje van het spelbord bedekken met je pentaminos.

Slemmen

Wie zoekt naar een echte uitdaging, speelt ‘de slemmen’. Hier moet je opnieuw het spelbord zien te vullen, maar mag je enkel de opgegeven pentaminos gebruiken. De opgaven gaan van zeer makkelijk (‘kleine slem’) tot immens moeilijk (‘uitdaging’).

Je kan het spel ook met twee spelen. Hierbij verdeel je het spelbord in twee en probeer je het zo vlug mogelijk vol te krijgen. Competitief nadenken met tijdsdruk. Durf jij het aan?

 • Aantal: 1 – 2 spelers
 • Duur: 10 minuten
 • Leeftijd: vanaf 2 jaar
 • Auteur: André Perriolat
 • Uitgever: /

Spel in Zicht beoordeling

Kamino is een spel waar de kleinsten veel uit leren, maar ook voor volwassenen is het verslavend. En je zal het zien… Nadat je veel te lang op één puzzel hebt zitten kauwen, geef je het gefrustreerd op om dan enkele minuten later onverbiddelijk opnieuw door het spel te worden aangetrokken. Want Katamino is moeilijk naast je neer te leggen.

Leuk alleen en met twee. Twee spelers kunnen het daarbij tegen elkaar opnemen of samenwerken om de oplossing te vinden.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  2
Share.