Kumbu

Aan natuur, cultuur en zon geen gebrek in het continent waar The Big Five stilaan wennen aan al die fotolustige safaritoeristen. De zonnige kleuren en symbolen op de kaarten in dit spel nemen je helemaal mee naar het warme Afrika. ‘Hakuna matata’ kennen we allemaal uit de film met het leeuwenprinsje. Maar vanaf nu kan je een extra woord Swahili aan je talenkennis toevoegen: ‘kumbukumbu’ betekent geheugen. Om nooit meer te vergeten.

Kumbu Kadi

Een spelletje Kumbu heeft verschillende spelvarianten. In de eerste probeer je de meeste slagen te winnen. Elke speler krijgt vijf kaarten, die hij/zij open voor zich neerlegt. Na de startspeler legt iedere speler één kaart. Diegene die de hoogste kaart speelde, wint alle kaarten. De waarde van een kaart wordt berekend door beide zijden bij elkaar op te tellen. In geval van meerdere hoogste kaarten, wint de kaart met de hoogste zijde. De winnaar van de ronde wordt de nieuwe startspeler en na vijf ronden is de winnaar diegene met de meeste kaarten.

Kumbu Pesten

Het doel is hier om als eerste je hand leeg te spelen. Iedere speler ontvangt vijf open kaarten, de rest wordt pakstapel. In je beurt kies je uit beide zijden om een kaart op de stapel te plaatsen. Ofwel plaats je hetzelfde nummer ofwel een nummer om het totaal 10 te maken. De kaart wordt dan ondersteboven gelegd. Als er een kaart is gespeeld en op de bovenzijde van de stapel ligt een 6, 7, 8 of 9 dan wordt er gepest en kan je een extra beurt krijgen of een andere speler extra kaarten geven.

Kumbu Zabuni

Opnieuw spelen we met vijf open kaarten. Je kan bieden of uitdagen. Bij een bod schat je hoeveel keer 1 afbeelding in het spel voorkomt. Alle kaarten van alle spelers aan beide zijden tellen mee en je moet hoger bieden dan de vorige speler. Hiernaast kan je de speler vóór je uitdagen. De uitdager deelt opnieuw kaarten, waarbij de verliezer er één minder krijgt, en start de nieuwe ronde met een nieuw bod. Als je maar twee kaarten hebt en je verliest nog een kaart dan lig je uit het spel. De laatst overgebleven speler wint.

Kumbu Memo

Met dit dubbelzijdige kaartendek kan je ook gewoon memory spelen. De spelregels hiervan zijn bekend, maar op de website van Rielekst vind je enkele originele varianten.

 • Aantal: 2 – 8 spelers
 • Duur: 10 minuten
 • Leeftijd: vanaf 5 jaar
 • Auteur: Kees Meis, Dennis Merkx
 • Uitgever: Rielekst

Spel in Zicht

Multifunctionaliteit: een sleutelwoord in onze veeleisende consumptiemaatschappij. Dit dubbelzijdig kaartspel speelt hier met vier basisvarianten op in. Kumbu Pesten doet denken aan Uno en Kumbu Zabuni aan Perudo. Twee spelletjes, die net zoals Memory, sowieso populair zijn bij vele gezinnen. Maar hier zitten ze dus allemaal in één klein doosje. Het dubbelzijdig dek brengt zo een meerwaarde. Meer spelvarianten vind je trouwens op de website, vaak met video-uitleg. En je kan ook je eigen variant verzinnen en delen met andere Kumbu spelers.

 • Spelmateriaal
  6
 • Tactiek
  6
 • Complextiteit
  4
 • Interactie
  6
Share.