La Cucaracha

La CucarachaKijk je er nooit naar? Die donkere gaten achterin keukenkastjes? Begrijpelijk, want er huizen vele vieze beestjes. De ergste nachtmerrie van allemaal is een keuken vol krioelende kakkerlakken. Plat gevleugeld insect met lange antennes en lange, doornige poten. Het Bweik! Meteen de eerste die je ziet doodtrappen, zou je denken. Dan ben je er gelijk vanaf. Toch doe je dat beter niet. Want dode kakkerlakken trekken via geurstoffen soortgenoten aan of, erger, laten hun eitjes los. Voel je reeds een koude rilling over je rug? Goed zo! Gebruik de adrenaline in je voordeel en word de snelste kakkerlakkenvanger.

HEXbug

De speldoos is meteen het spelbord: de keuken. Het hoofdpersonage? Een pittig, oranje-zwarte kakkerlak op batterijen – een HEXbug nano – die onvermoeibaar alle hoekjes en kantjes van de keuken verkent, op zoek naar geurende etensrestjes.

Spelers beschikken verder over acht lepels, acht vorken en acht messen. Deze worden bij aanvang in één van de vier startposities geplaatst en kunnen volledig rond hun as draaien. Aan jou en je vrienden om de kakkerlak in de val te lokken door het bestek snel en slim te draaien.

Een dobbelsteenworp bepaalt of je een vork, lepel of mes mag draaien. Het bestek moet telkens 90 graden naar links of rechts worden gedraaid. Het bestek blokkeert zo de beweegruimte van de kakkerlak of maakt juist doorgangen vrij. Zo worden gangetjes gevormd waarin het kleine gemene insect zich kan uitleven.

Keukenuithoeken

Spelers kiezen bij spelaanvang elk een valkuil uit (een put in één van de keukenuithoeken). Hierin proberen zij de kakkerlakken te vangen. Elke keer het iemand lukt de mechanische kakkerlak te vangen, levert dat een fiche op. Het beestje wordt dan even ‘on hold’ gezet zodat het bestek weer in de startpositie kan worden gedraaid en de kakkerlak de keuken opnieuw in rep en roer kan zetten. De speler die de laatste fiche won, mag de volgende ronde starten. De kakkerlakkenbestrijding is afgelopen zodra een speler als eerste vijf kakkerlakkenfiches bemachtigt.

Wil je het spel een andere toets geven? Dan kan proberen om ten allen tijde te verhinderen dat het oranje ongedierte in jouw val terechtkomt. Minstens even leuk!

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 10 – 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Auteur: Peter­paul joopen
 • Uitgever: Ravensburger

Spel in Zicht beoordeling

La Cucaracha is pure ontspanning met een klein beetje gezonde stress en adrenaline. De inleving is absoluut aanwezig omdat het beestje zich een weg baant doorheen het doolhof. En doordat de bewegingen van de kakkerlak zo onvoorspelbaar zijn, moet je heel snel reageren.

Iedereen doet alle moeite van de wereld om de kakkerlak dan toch maar in een val te lokken. Soms via een omwegje, door toedoen van medespelers. Soms helemaal niet langs de vooraf uitgekiende weg, maar door het eigen willetje van het beestje zelf. En dat brengt uiteraard de nodige hilariteit met zich mee. Een aanrader voor kids die zich te pletter willen amuseren!

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  2
 • Complexiteit
  2
 • Interactei
  10
Share.