The Last Banquet

Last banquetDe koning nodigt de adel van zijn rijk uit voor een feestelijk banket. Wat een rustig maal moet worden, ontaart al vlug in een duivels spel vol intrige, misleiding en moord.
De koning blijkt enkel geliefd bij zijn naaste familie. De rest van de notabelen wil niets liever dan hem een kopje kleiner maken. Kies je kant. Kies je wapen. En probeer te overleven tot het dessert.

Kies een factie

Bij het begin van het spel is het meteen duidelijk wie wat wil. De Koning heeft de Koningin, de Prinses en zijn Eerste Ridder aan zijn kant. Deze groep heeft één doel. Zorgen dat de koning het banket overleeft. De andere spelers zijn opgedeeld in twee facties, die beide de koning willen uitschakelen. Alle spelers weten wie tot welke factie behoort. Wie bereikt als eerste zijn doel?

Elke speler kiest een rolkaart. Deze vertelt je wie je bent en wat je mogelijkheden zijn. Je kan, bijvoorbeeld, van plaats wisselen met een andere speler. Of twee spelers van plaats laten wisselen. Of, wanneer je de Nar bent, een groep spelers in het midden van de kamer laten dansen. Er is geen reden waarom moord niet vrolijk kan zijn.

Elke groep krijgt één moordwapen. De facties beslissen voor het begin van het spel in het geheim wie het moordwapen krijgt. Dat is meteen het enige aspect van het spel dat verborgen blijft. Het doel is de moordenaar aan het einde van de ronde naast de koning positioneren. Of, als je deel uitmaakt van de factie van de koning, zorgen dat er geen moordenaar naast de koning zit.

Pion in een levend spel

Verwacht geen rustig spel. Je beweegt geen pion over een bord. Je medespelers zijn de pions. The last banquet speel je dus best rond een grote tafel of in je tuin. Iedereen staat bij het begin van de ronde recht. De koning geeft zijn scepter door aan de persoon naast hem die een actie kan uitvoeren. Eens hij dat gedaan heeft, gaat hij zitten. Als elke speler aan de beurt is geweest, eindigt de ronde. Als de koning na drie rondes nog leeft, wint zijn factie.

Je kan kiezen uit verschillende scenario’s, afhankelijk van het aantal spelers. Naast het basisscenario heb je ook Courier of the King, The Count’s last will en The Accusation of the White Woman. Elk scenario brengt zijn eigen moeilijkheden met zich mee. Zo moet je, bijvoorbeeld, een geheime boodschap onderscheppen of de nieuwe koningin, die haar voorganger naar de eeuwige jachtvelden hielp, uitschakelen.

 • Aantal: 6 – 25 spelers
 • Duur: 45 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Auteur: Marchesi Mirko
 • Uitgever: Gigamic

Spel in Zicht beoordeling

The Last Banquet is een fantastisch spel, maar enkel onder de gepaste omstandigheden. Speel het met vrienden die zichzelf niet te serieus nemen en het wordt een interactief toneelstuk waar je ontzettend veel plezier aan kan beleven. Niets voor competitievelingen die gezelschapspellen te ernstig nemen, alles draait rond sfeer. Je kan het spel strategisch proberen spelen maar, zoals bij een echt plot, wordt het na enkele speelbeurten al gauw te chaotisch, en te leuk, om nog veel aandacht te hebben voor strategie. De party game bij uitstek na een leuk diner met grote groep. Enig minpuntje: de regels zijn in het Engels.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  8
Share.