Le Fantôme de l’Opéra

La fantome de l'operaDe Parijse opera heeft de allures van een regelrecht spookkasteel. Er gebeuren constant onverklaarbare zaken. Voor La Carlotta, de diva die de hoofdrol in de lopende productie vertolkt, dreigt het allemaal te veel te worden. Ze overweegt om er de brui aan te geven en de opvoeringen te annuleren. Net dat zou wel eens in de kaart kunnen spelen van diegene die zijn of haar duivelse plannetje aan het uitvoeren is. Eigenlijk is zowat iedereen verdacht. Niemand zegt het immers luidop, maar iedereen in de opera heeft wel een reden om de diva een pretentieus kreng te vinden.

Inspecteur en spook spelen kat en muis

De opera ligt midden op tafel in de vorm van een spelbord met tien kamers, verbonden door gewone en geheime gangen. Acht houten schijven stellen de staf van het operahuis voor. Zij bewegen zich doorheen het gebouw, aangestuurd door beide spelers. De ene neemt de rol van inspecteur op zich en probeert klaarheid in de zaak te brengen door het ‘spook’ te ontmaskeren. Zijn tegenspeler, het spook, houdt zijn identiteit zo lang mogelijk verborgen tot La Carlotta het operahuis ontvlucht.

De inspecteur mag als eerste aan de slag. Hij krijgt de keuze tussen vier door toeval aangeduide personages, waarvan hij er één mag bewegen. Bovendien mag hij gebruik maken van de speciale eigenschap die elk personage bezit. Madame Giry, de conciërge van de opera, kan zo een gang afsluiten. Haar dochter Meg is de enige die de geheime gangen kan gebruiken. En de technieker Joseph Buquet kan dan weer een kamer verduisteren.

Vervolgens laat de spook-speler twee figuren bewegen en handelen. Om de ronde af te sluiten komt de inspecteur een tweede keer aan zet.

 • Aantal: 2 spelers
 • Duur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 9 jaar
 • Auteur: Bruno Cathala & Ludovic Maublanc
 • Uitgever: Hurrican

Spel in Zicht

‘Le Fantôme de l’Opéra’ grijpt terug naar een beproefd spelmechanisme en komt daar onomwonden voor uit. Het staat zelfs op de doos: ‘het Mr. Jack-systeem’. Beide auteurs gebruikten dit mechanisme eerder in enkele succesvolle detectivespellen in de straten van Londen en New York. Dit spel krijgt het barokke decor van een operahuis mee. Het spelprincipe past wonderwel in dit nieuwe thema. De personages hebben bovendien aangepaste en subtielere eigenschappen die het spelverloop ten goede komen en in een andere sfeer dompelen.

Een vlot spel voor twee spelers, met een beetje deductief denkwerk en een leuk verhaal. Een echte aanrader voor twee!

 • Spelmateriaal
  10
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  8
Share.