Legenden van Andor

Legenden van AndorHet ooit zo vredevolle koninkrijk Andor wordt geteisterd door monsters. De vijanden van het koninkrijk verzamelden hun strijdkrachten en trachten het kasteel van de koning te veroveren. De burcht houdt nog stand, maar de toestand is erg onrustwekkend. Daarom wordt de prins uitgestuurd om versterking te zoeken in alle uithoeken van het land. Daar vindt hij de hulp van enkele legendarische helden. Aan jou en je kompanen om in de huid te kruipen van een tovenaar, krijger, boogschutter of dwerg. Want het lot van Andor ligt in jouw handen!

Word de held van Andor

‘Legenden van Andor’ is een coöperatief bordspel waarbij iedere speler kiest voor de mannelijke of vrouwelijke versie van één van de helden van Andor. Je krijgt bijhorende dobbelstenen en een heldenkaart waarop gezondheid, wilskracht, uitrusting, geldbeurs en speciale vaardigheden worden bijgehouden.

In het midden van de tafel komt een dubbelzijdig bord met daarop het koninkrijk Andor. Aan de zijkant vinden we een dagspoor. De tijd tussen zonsopgang en zonsondergang duurt zeven uur, maar met voldoende wilskracht kan je ook ‘s nachts heel wat kilometers afreizen en gevechten aangaan.

Tijd is je vijand

Aan de hand van een korte briefing worden de spelers onmiddellijk ondergedompeld in de wereld van Andor. De eerste legende wacht!

Als held heb je de keuze uit één van drie acties: bewegen, vechten of wachten. Reizen door het wonderlijke land kost één uur per regio die je doorkruist. Wie wil vechten gooit de dobbelsteen. Afhankelijk van het aantal worpen dat je nodig hebt om de vijand te verslaan, kost dit je meer of minder tijd. Ook wachten neemt één uur in beslag.

Tijd is zo een erg belangrijk onderdeel want doorheen de dagen en de gevechten ontwikkelt de legende zich verder. Er komen steeds meer en sterkere vijanden en ze naderen het kasteel! Indien de monsters het kasteel innemen gaat het koninkrijk definitief verloren. Let op: sommige vijanden zijn zo sterk dat je ze enkel samen kan verslaan! Je moet dan ook goed overleggen wie welke vijanden bevecht.

Is één legende volbracht dan wachten nog vier andere die jullie samenwerking steeds meer op de proef stellen.

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 60-90 minuten
 • Leeftijd: vanaf 14 jaar
 • Auteur: Michael Menzel
 • Uitgever: 999Games
[/toggle

Spel in Zicht

‘Legenden van Andor’ is het geesteskind van Michael Menzel. Geen nieuwkomer in de spellenwereld want hij leverde een artistieke bijdrage aan Kolonisten van Catan, Cuba, Stenen Tijdperk, Kathedraal, Shogun... Dit is echter het eerste spel dat door Michael zelf werd bedacht. En met succes. Want het spel wist de felbegeerde Duitse prijs ‘Spiel des Jahres 2013’ in de categorie expertspelen binnen te halen.

Het coöperatieve bordspel is te vergelijken met het lezen van een mooi fantasy boek waarbij de verhaallijn tijdens het spelen verder ontwikkeld. De vijf scenario’s zorgen voor voldoende variatie en dompelen je volledig onder in de wereld van Andor. Zijn je vijf legendes gespeeld? Geen nood, ondertussen zijn er reeds uitbreidingen. Dit bewijst meteen de populariteit van het spelconcept.

 • Spelmateriaal
  10
 • Tactiek
  10
 • Complexiteit
  8
 • Interactie
  10
Share.