Lewis & Clark

Lewis and ClarkIn 1803 verkocht Napoleon Bonaparte de staat Lousiana aan de Verenigde Staten. Meteen startten heel wat expedities naar het nog ongekende Wilde Westen. In Lewis & Clark kruip je in de huid van één van de moedige expeditieleiders en doorkruis je als eerste het Noord-Amerikaanse continent richting Stille Oceaan. Win jij dit spannende racespel gestuurd door grondstof- en handkaartmanagement?

Op het zeer overzichtelijke spelbord start je ontdekkingsreiziger in Saint Louis. Het doel? Als eerste Fort Clatsop aan de Stille Oceaan bereiken. De weg loopt over bergen en rivieren. Je beschikt over een expeditiebord waarop je jouw goederen en indianen stockeert. Daarnaast beschik je over een set van zes personagekaarten.

Indianen inzetten of een kaart uitspelen?

Tijdens jouw speelbeurt kies je uit twee verplichte acties: een indiaan inzetten of een kaart uitspelen. De indiaan geef je een taak in het indianendorp. Dit levert basisgrondstoffen op zoals hout, bont, leer of uitrusting. Je kan hem ook kano’s laten bouwen om over water te varen. Of paarden laten mennen om de bergen in te trekken. Verder zijn er extra acties zoals het uitbreiden van je expeditiebord om meer grondstoffen te stockeren.

Hiernaast kan je één van je personagekaarten uitspelen. Het aantal keer (1 tot 3) dat je de kaarteigenschap kan benutten, hangt af van de sterkte van een andere kaart en/of indianen die je tegelijkertijd aflegt. Via de kaart verzamel je grondstoffen, reis je over land en/of water of voeg je nieuwe indianen toe aan je expeditie.

Kamp opzetten of personages aanvullen?

Hiernaast zijn er ook twee optionele acties. Je kan een nieuw personage aan je handkaarten toevoegen. Dit kost je heel wat huiden en gereedschappen, maar het zorgt voor andere/betere actiemogelijkheden.

Verder kan je ook je kamp opzetten waardoor je al je personagekaarten terug op hand mag nemen. Er gaat zo heel wat tijd verloren en je ontdekkingsreiziger moet achteruit bewegen. De exacte tijd die verloren gaat, wordt bepaald door de goederen en indianen op je expeditiebord en je kaarten op hand.

Spel in Zicht beoordeling

Lewis & Clarck is een mooie mix tussen twee populaire spelmechanismen: het vertrouwde ‘worker placement’-mechanisme en de zoektocht naar de ideale set handkaarten.

De spelcomponenten zijn verzorgd en gedetailleerd. Zo kregen al de personagekaarten de naam van een ontdekkingsreiziger én historische duiding. Ook erg interessant is de subtiele interactie. Zo hangt de opbrengst van je handkaarten af van de uitgespeelde kaarten van medespelers. Of kan je profiteren van de positie van andere ontdekkingsreizigers bij het reizen, want je mag niet samen op één vak staan. En via het indianendorp kan je zelfs personagekaarten van een tegenspeler activeren. Kortom, een fantastisch spel dat je via enkele eenvoudige regelvarianten ook alleen kan spelen. Het spel werd zo terecht genomineerd voor de Franse spellenprijs "L’As d’Or 2014".

Let op: het spel duurt 30 min per speler! 

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  10
 • Complexiteit
  8
 • Interactie
  7
Share.