Make ’n’ Break

make 'n' breakBen jij een echte Bob de Bouwer? Make’n Break is een opwindende uitdaging voor kleine en grote bouwmeesters. Met een ijzeren zelfbeheersing moet je zoveel mogelijk constructies proberen bouwen en vervolgens weer afbreken. En dan nog één en nog één. En dat alles voor die dreigende zoemer afgaat. In dit zenuwslopende maar vooral supertoffe bouwspel probeer je vier ronden lang zoveel mogelijk opdrachten af te werken en de nodige punten te verdienen.

De bouwstenen

Er zijn tien langwerpige, rechthoekige bouwstenen in het spel in de kleuren geel, oranje, rood, licht en donkergroen, licht en donkerblauw, wit, grijs en bruin. De timer heeft drie verschillende standen, en start- en stopknop en werkt zonder batterijen. Een dobbelsteen en 60 opdrachtkaartjes maken het spel compleet.

De speler aan beurt gooit eerst de dobbelsteen om te bepalen op hoeveel seconden de timer moet worden ingesteld. Stand 1 = 30 seconden, 2 = 45 seconden en 3 = 60 seconden. De linkerbuur houdt de tijd in het oog zodat de speler aan beurt, ook de bouwmeester genoemd, zich volledig kan concentreren op zijn constructies.

Constructies

De opdrachten gaan van eenvoudig (waarde 1) tot ingewikkeld (waarde 3). Zodra de timer begint te lopen, probeert de bouwmeester binnen de gegeven tijd zoveel mogelijk opdrachten te volbrengen. Er zijn constructies die bestaan uit gekleurde blokken en er zijn er ook met enkel grijze blokken. Bij de eerste soort moet de bouwer de constructie nabouwen met alle gekleurde blokken op de juiste plaats. Bij de andere moet enkel de vorm correct worden nagebouwd, de kleuren doen er nu niet toe.

Als de zoemer afgaat, telt de bouwer de punten van alle afgewerkte opdrachtenkaarten op. Dat is zijn score voor die ronde. De moeilijkste constructies leveren uiteraard de meeste punten op. Elke speler komt vier keer aan de beurt. De speler die op het einde de meeste punten heeft, wint.

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 15 – 45 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: Andrew and Jack Lawson
 • Uitgever: Ravensburger

Spel in Zicht

De houten blokken van dit snelle bouwspel liggen lekker in de hand en zijn dus ideaal om mee te bouwen en werken. Dit is een behendigheidsspelletje zonder strategie. Abstract denkwerk en vingervlugheid zijn hier wel op hun plaats.

Een groot pluspunt is de variant voor ‘leerling-bouwers’, waarbij je de 60 opdrachtkaarten voor aanvang van het spel sorteert in twee stapels. De kaarten met een blauw cijfer vormen een stapel voor beginners en de kaarten met een rood cijfer zijn voor de geoefende spelers. Iedere kaart levert bij deze variant één punt op bij de puntentelling. Op die manier krijgen de jongere spelers gelijke kansen tegenover gevorderden.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  2
 • Complexiteit
  2
 • Interactie
  2
Share.