Monopoly Miljonair

Monopoly miljonairMiljonair worden, een villa in het Zuiden, lekker rentenieren en genieten van cocktails. Een droom die we allemaal stiekem hebben, vooral op gure maandagochtenden. Je kan deze wens nu in vervulling laten gaan met Monopoly Miljonair. Gedaan met wachten tot iedereen failliet gaat, je moet zo snel mogelijk één miljoen verzamelen. En dat doe je uiteraard door gronden te kopen en er huizen en hotels op te bouwen. De vastgoedmarkt blijft een aantrekkelijke manier om je centen te investeren. Laat het geld maar rollen!

Fortuinkaarten

Deze Monopoly ziet er niet alleen nieuw uit, hij heeft ook een nieuw doel: één miljoen verdienen. Dit zorgt voor een iets andere manier van spelen. Investeringen worden zorgvuldiger gedoseerd en wie bijna aan één miljoen zit, telt als een oude vrek voortdurend zijn geld in de hoop ‘gewonnen!’ te mogen roepen.

Daarnaast introduceert het spel een andere nieuwigheid: alle vakjes starten met een fortuinkaart erop. Ofwel kan je deze onmiddellijk gebruiken: je bent jarig en krijgt geld, of je moet geld uitdelen omdat je vrienden trakteert. Ofwel mag je de kaart bijhouden. Zo mag je later een grondkaart ruilen of een gratis huis bouwen. Nieuw is ook dat je je pion kan upgraden om je winstkansen te verbeteren. Er zijn zelfs nog enkele nieuwe vakjes op het spelbord: de ‘miljonair lifestyle kaarten’ die de algemeen fonds kaarten vervangen.

Bling bling

De gronden zijn veranderd van bekende straten naar stijlvolle kunstpleinen, tropische havens en luxueuze zwemparadijzen. Alles glinstert en schittert. Zelfs het vakje ‘naar de gevangenis’. Luxe is troef. Want ook in het goedkoopste grondgebied, de garage, staat een glimmende Rolls-Royce. De stations en openbare nutsvoorzieningen zijn verdwenen. In plaats daarvan maak je kans op een kanskaart of miljonair lifestyle kaart.

Steenrijk worden

Tijdens het spel kan je, tegen betaling, je lifestyle ugraden. Je pion verandert dan van step naar ronkende motorfiets, van papieren vliegtuigje naar jumbojet, van go-cart naar limousine en van roeiboot naar luxejacht. Dit levert je een hoger salaris op als je start passeert. Maar je pion upgraden van één tot uiteindelijk vijf sterren brengt ook risico’s mee. Zo krijgt een go cart minder geld als hij bij start passeert, maar moet hij ook minder uitgeven als hij zijn medespelers trakteert op een luxecruise.

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 30 – 90 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: /
 • Uitgever: Hasbro

Spel in zicht

Het spelmateriaal van Monopoly Miljonair is luxueus en compact. Het spelbord is handiger en de biljetten, stevige kartonnen kaartjes, zitten in een handig opbergbakje. Omdat spelers zo snel mogelijk één miljoen moeten verzamelen, zijn de grootordes van de prijzen aangepast. Voor de jongste spelers maken al die nullen het soms wel wat moeilijker rekenen. Maar gelukkig staan mama en papa klaar om te helpen.

De fortuinkaarten die bij het begin van het spel op het bord liggen, zorgen voor een snelle start. De verhoudingen tussen de goedkopere en duurdere gronden zijn evenwichtiger en over het algemeen win je sneller je investering terug. Samen met de mogelijkheid tot het upgraden van je pion zorgt dit voor een kortere speelduur en veel meer spanning. De winnaar is in deze editie niet per se diegene die de donkerblauwe gronden in zijn bezit heeft. Kom jij op het lijstje miljonairs van de lage landen?

 • Spelmateriaal
  6
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  6
Share.