Munchkin

MunchkinAllerhande vreemd gespuis, zoals krijgers met pathologische kettingzagen en elfen met vrankjes van derwarring, openen beurtelings kerkerdeuren, waar ze monsters ontmoeten, schatten vinden of vervloekt worden. Na elk geslaagd gevecht word je sterker en steel je schatten. Maar let op, want je tegenstanders zijn klaar om rondzwervende monsters op je af te sturen, of het gevecht te beïnvloeden door monsters sterker te maken of jou zwakker.

Onguur doolhof

In de wereld van de rollenspelen is een ‘Munchkin’ een jonge speler met een speelstijl die zich beperkt tot het doden van monsters, verzamelen van schatten en het (nog) sterker maken van zijn of haar alter ego.

In dit interactieve kaartspel lopen spelers rond in een onguur doolhof van kerkers. Eerst is iedereen gewoon mens, later kan je van ras veranderen en een klasse verdienen. Zo kan je oa. een halfling magiër worden. Achter elke deur kan een schat zitten. Bijvoorbeeld een werelds schild of aangescherpte knots die je sterker maakt. Maar de deur kan ook een monster verbergen. En dan heb je maar twee opties: vechten of vluchten.

Ontmoet je geen monster? Dan kan je er zelf één in het spel brengen of een tweede kerkerkaart nemen. Deze laatste is een gesloten kaart en is niet op jou van toepassing. Als het een vervloeking is, mag je deze om het even wanneer op een andere speler spelen.

Portie ellende

Iedereen start met level 1. Voor een gevecht tel je al je bonuspunten van je voorwerpen op. Sterk genoeg om het monster te verslaan? Dan stijg je één of meerdere levels en krijg je zijn schatten. Vluchten? Dan bepaalt een dobbelsteenworp of je al dan niet snel genoeg bent. Gooi je geen vijf of zes, dan krijg je een portie ellende over je heen. Meestal verlies je dan één of meerdere voorwerpen of levels. Wie als eerste level tien bereikt, wint. Nieuw is dat je je levels kan bijhouden via de Level Counter App.

 • Aantal: 3 – 6 spelers
 • Duur: 60 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Auteur: Marchesi Mirko
 • Uitgever: Gigamic

Spel in Zicht beoordeling

De regels van Munchkin zijn vrij duidelijk. Bij onenigheid vermelden de spelregels het volgende: “Spreken de kaarten de regels tegen, volg dan de kaarten. Elke andere onduidelijkheid moet worden ondersteund door luide argumenten tussen de spelers, waarbij de eigenaar van het spel het laatste woord heeft.” Dit is meteen een mooi staaltje van de sfeer en humor in het spel. En die vind je overal terug: in de tekeningen, woordspelingen en referenties naar rollenspellen.

Alle spelers zijn constant bezig, ook tijdens de beurt van hun medespelers. Even een vervloeking uitspreken, iemand helpen of tegenwerken tijdens een gevecht, het kan allemaal. Bovendien blijft elk spel door het grote aantal kaarten anders. Iedereen die zich aangesproken voelt en meestapt in de absurde wereld van de Munchkins zal bijzonder veel plezier beleven aan dit sfeervolle kaartspel.

 • Spelmateriaal
  6
 • Tactiek
  4
 • Complexiteit
  4
 • Interatie
  10
Share.