ONZE TOP 10: Partyspellen!

 

Top10-partyspellen

De eindejaarsperiode komt eraan. En dat betekent feesten! Lekker eten, heerlijke drankjes, gezellig keuvelen. Maak een gezellige avond nog toffer en speel een spel met de hele bende. Wanneer je het juiste spel kiest, wordt het een schot in de roos! Hieronder vind je alvast onze ‘Top 10 Partyspellen’ om 2014 af te sluiten met een knaller. Aan jou om er het meest geschikte spel uit te kiezen…

10. Concept

Communiceren zonder te praten. Daarin ligt hier de uitdaging. Twee spelers kiezen een woord en selecteren iconen die de andere spelers op de goede weg helpen. Enkele voorbeelden: dier + geel + zwart + vliegen? Een wesp of een bij. Vrouw+ belangrijk + oud + vlag + wit + rood + blauw? Queen Elisabeth. De andere spelers trachten het woord zo snel mogelijk te raden. De speler die het slimst iconen kiest én ook nog eens de meeste woorden raadt, wint dit creatieve spel. Ideaal voor een rustige groep van 4 tot 12 spelers.

9. Identik

Een tekenspel voor wie niet kan tekenen! Het verschrikkelijke gekrabbel van je kleine zus kan daarbij zelfs zegevieren over een meesterwerk in de stijl van Leonardo da Vinci. Je hoeft je dus helemaal niet te schamen voor je ‘tekentalent’. Neem in het geheim een kaart, beschrijf de illurstratie terwijl je medespelers aan het tekenen gaan. Wie de op de kaart vermelde details schetste, krijgt punten. Eenvoudige fun voor 3 tot 10 spelers. Ga de tekenuitdaging aan!

8. Weerwolven

In Weerwolven van Wakkerdam kruipen 8 tot 18 spelers in de huid van een personage. Alleen jijzelf weet of je een weerwolf of een burger bent. Bovendien hebben in het dorp een aantal burgers een speciale eigenschap. Belangrijke vereiste voor een gezellig spelletje ‘Weerwolven’, is een goede verteller: iemand die een spannende sfeer creëert. Eventueel het licht wat dimmen en de juiste sfeermuziek opzetten? Voor je het weet bevind je je in Wakker-dam, middenin gepeperde discussies vol paranoia, terwijl nacht na nacht het ene na het andere slachtoffer valt. Ontmasker jij de weerwolven?

Intussen zijn er tal van variaties op dit populaire wolvenspel. One Night Ultimate Werewolf, bijvoorbeeld. Een speciale, vereenvoudigde versie zonder spelleider. Alle spelers krijgen een speciale rol en al na één nacht vliegen de beschuldigingen in het rond. Zodra er ook maar één weerwolf op de brandstapel komt, is het spel afgelopen en kun je het opnieuw spelen. Voor 3 tot 10 spelers.

7. Bang!

In het kaartspel ‘Bang!’ worden 4 tot 7 spelers in drie teams verdeeld: de sheriff en zijn deputy’s, de outlaws en de renegade. Op de sheriff na houdt iedereen zijn identiteit verborgen, wat leidt tot heel wat misverstanden, verkeerde moorden en vooral veel plezier. Blijf jij in leven?

Ook hier is er een toffe variant. In ‘Bang! The Dice Game’ dobbel je tot 3x toe met 5 dobbelstenen. Met de resultaten kan je naburige spelers beschieten, het bereik van je wapen verhogen, iemand genezen of de Indianen bezoeken. De opdracht blijft hetzelfde: blijf in leven en voer je opdracht uit. Voor 3 tot 8 spelers.

6. Mascarade

De ingrediënten van dit spel: bluf, psychologisch inzicht en plezier. Elke speler heeft één gedekte personagekaart. Tijdens het spel wisselen de spelers van personage en is niemand zeker van de kaart die voor hem ligt. Het doel is om de eigenschappen van de personages te gebruiken en zo 13 gouden munten te verdienen. Een tof blufspel voor 2 tot 13 spelers.

5. Cash ’n Guns

Vier tot zes supergangsters overvielen met succes een bank. Maar nu ze de buit willen verdelen, loopt het fout. Zeker met die supercoole rubberen pistolen doen ze niets liever dan elkaar doorzeven met kogels. Een hilarisch spel dat snel is uitgelegd en gespeeld. Gegarandeerd wil je meteen opnieuw. Misschien zelfs met superkrachten of een undercover politieagent? Dankzij de pistolen zit je snel in de juiste sfeer. En door de korte spelduur kan je de regels opbouwen. Fun verzekerd! Voor 4 tot 6 spelers. Er werd net een ‘second edition’ uitgebracht. Nu kunnen tot 8 spelers elkaar doorzeven. En er zijn nog enkele stevige verschillen…

4. De Grote Dalmuti

Dit dynamisch kaartspel toont het leven zoals het is: oneerlijk. Terwijl één speler de Grote Dalmuti is en alle macht heeft, kruipen de anderen in de rol van ridder, aartsbisschop, schapenhoedster en dienaar. Wie de hoogste rang heeft, mag anderen bevelen. En de dienaar? Tja, die moet gehoorzamen. Aan de hand van speelkaarten tracht iedereen in rang op te klimmen, liefst nog door anderen te vertrappelen. Dat je hierbij ook effectief van plaats wisselt, maakt de beleving des te groter. Klinkt oneerlijk? Is het ook! Maak je klaar voor een hectisch én hilarisch spel voor 5 tot 8 personen.

3. King of Tokyo

Vijf monsters vechten een robbertje uit in een spannend dobbelspel waarin je punten verzamelt, magische energie spaart maar vooral je medespelers een ‘toek op hun bakkes’ geeft. Dankzij de eenvoudige spelregels en het unieke spelmechanisme zit iedereen gebeiteld aan tafel. Elkaar aanmoedigend om zoveel mogelijk klauwen te gooien. Eén minpuntje: als je gedood wordt, kijk je werkloos toe. Maar zodra het spel is afgelopen, wil je nog een keer. Net zoals een wildwaterrit in een pretpark. Voor 2 tot 6 spelers. Sinds kort is er trouwens ‘King of New York’. Zeker uitproberen!

2. Dixit – Odyssey

Laat je fantasie en creativiteit de vrije loop met prachtig geïllustreerde spelkaarten. Door middel van een omschrijving moet je achterhalen over welke kaart de verteller het heeft. We speelden dit spel al onnoemelijk veel in heel wat verschillende gezelschappen en zijn nog steeds op zoek naar de eerste persoon die ‘Dixit’ niet leuk vindt. Absoluut uitproberen! Voor 3 tot 12 spelers.

Times-Up-doos1. Time’s Up!

Een garantie op hilariteit. Time’s Up verloopt in drie ronden waarin je onder tijdsdruk zoveel mogelijk personen probeert te omschrijven. Eerst met woorden, dan met één woord en tot slot met gebaren en geluiden. Telkens circuleren dezelfde kaarten. Elk potje verloopt al even hilarisch als het vorige. Vergissingen, versprekingen, compleet foute antwoorden en de slappe lach zijn vaste ingrediënten. Van dit uiterst succesvolle spel bestaan inmiddels verschillende varianten. Met een speluitleg van hooguit twee minuten is dit hét partyspel van de eeuw. Voor 4 tot 12 spelers.

Share.