Onze TOP10: Thematische spellen

Top10-Thematische-Spellen

Spannende fantasy-boekenreeksen verkopen als zoete broodjes en groots opgezette televisiesaga’s verpulveren alle kijkcijferrecords. We dompelen ons o-zo-graag onder in een landschap vol aliens, magiërs, krijgers en levende doden. Ook in spellenland zet deze tendens zich door. Een groot aantal sterke spellen neemt ons mee naar de wereld van fantasy en science fiction. Wij trokken op avontuur en stellen u trots het resultaat van onze queeste naar de ‘10 beste thematische spellen van dit moment’ voor!

10. A Game of Thrones: The Board Game

We beginnen onze top tien met een kanjer van een bordspel. Niet alleen omdat dit spel de immens populaire boeken van George R.R. Martin helemaal tot leven laat komen, maar ook omdat het gewoon een heel stevig spel is. De spelregels van ‘A Game of Thrones: The Board Game’ zijn een roman op zich. En één spel duurt makkelijk even lang als een half seizoen van de TV-serie bekijken.

Net zoals in de boeken en in de televisiereeks strijden verschillende adellijke families om de macht in Westeros. Als speler sta je aan het hoofd van één van die families en gebruik je alle middelen om je doel te bereiken: juiste commando’s geven, jouw legereenheden tactisch manoeuvreren en akkoorden sluiten met de andere spelers. Maar, veel leuker nog, geen enkele afspraak is bindend. In dit spel mag je ongegeneerd een mes in de rug van je zogenaamde vrienden planten. Een aanrader voor wie houdt van een stevig tactisch bordspel.

9. Cosmic Encounter

Nog meer verraad! In een melkwegstelsel hier ver vandaan, nemen de vreemdste ruimtewezens het tegen elkaar op in de strijd om de macht. In de speldoos van ‘Cosmic Encounter’ vind je maar liefst vijftig buitenaardse rassen. Iedere speler kruipt in de huid van één van die wezens en tracht steeds nieuwe koloniën te stichten in een ander planetenstelsel. Om hierin te slagen, ga je op zoek naar bondgenoten. Maar evengoed neemt jouw medespeler je te grazen. “Wij komen in vrede”? Dat had je gedacht! Een vrij eenvoudig ko(s)misch spel voor onderhandelaars en bluffers!

8. Mice and Mystics

Het spookt in het kasteel! De koning is onttroond door Vanestra, de boze stiefmoeder, en de trouwe onderdanen zijn omgetoverd tot muizen. In dit coöperatieve spel – het leukst met vier – ben jij één van die muizen. Kies een wapenuitrusting, sla voldoende kaas in en sluip samen met je kleine spitsbroeders door de kamers en ondergrondse gangen van het kasteel. Het doel van deze avonturentocht? De zwakke plek van Vanestra vinden en het koninkrijk redden. Dat is moeilijker dan verwacht, want we moeten langs ratten, spinnen, kakkerlakken en erger nog… de kasteelkat Brodie!

Elk spelletje ‘Mice and mystics’ zorgt voor een volledig ander spelscenario. Dit maakt dat jong en oud het steeds opnieuw kunnen spelen. Piep zeker eens in deze speldoos!

7. De Legenden van Andor

Ook op nummer zeven vinden we een coöperatief spel waarin alle spelers hun krachten bundelen. Ofwel wint iedereen, ofwel wint niemand. Simpel! Net zoals de spelregels van dit bordspel. Want ‘De Legenden van Andor’ kan je spelenderwijs ontdekken.

Schrik tijdens die kennismaking niet, want het zijn bewogen tijden in Andor. Monsters rukken op uit de wildernis en bedreigen de koning en zijn onderdanen. Alleen dappere krijgers zoals jij en één tot drie medespelers kunnen het koninkrijk redden. Wees snel, want je kan enkel bij daglicht vijanden in de pan hakken. ’s Nachts moet je jouw bed in en ben je machteloos tegen wat komen gaat. Elke morgen opnieuw is het vol spanning afwachten welke avonturen je nu weer te wachten staan. Enkel door goed overleg en doordacht ten strijde te trekken, komen jullie als winnaar uit het bos. Speelplezier gegarandeerd voor wie van een vleugje fantasy houdt!

6. Battlestar Galactica: The Board Game

Ook in het bordspel ‘Battlestar Galactica’ zijn we op elkaar aangewezen om succes te boeken. Maar, in tegenstelling tot de vorige spellen, is niet iedereen rond de tafel te vertrouwen. Bij aanvang van het spel krijgt elke speler namelijk een rol toebedeeld. Bijna iedereen wordt een waardevol lid van de crew van het bekende ruimteschip. Bijna iedereen… Want één of twee tegenspelers worden cylons die ons dierbare ruimteschip, de Battlestar Galactica, willen saboteren. Aan jou om correct in te schatten met wie je best samenwerkt. Wat volgt is een razend spannend drie uur durend spel vol intriges en wantrouwen. Bezwijk jij onder zoveel paranoia of hou je het hoofd koel en ontmasker je de cylons? Of ben je gewoon zelf de boel aan het belazeren?

5. Room 25

We blijven in de sciencefiction sfeer, maar komen terug naar de aarde en blijken gevangen te zitten in de gevangenis van de toekomst. Geen gebouw vol luxueuze cellen zoals er vandaag her en der neergepoot worden. Maar een levensgevaarlijk complex met 25 kamers: omgedraaide tegels, die pas onthuld worden eenmaal ze door een speler zijn bezocht. Gevaar en zelfs de dood loeren er om de hoek. Willen we dit vermijden, dan moeten we risico’s nemen en zo snel mogelijk de uitgang vinden.

Heel knap zijn de vijf spelvarianten. Zo kan je samen op zoek naar de uitgang, in twee teams of is er een verrader tussen de spelers. Je kan het spel zelfs helemaal alleen spelen. Veelzijdigheid troef in dit leuke, korte én prachtig vormgegeven spel.

4. Star Wars: X-Wing Miniatures Game

Meer space-geweld op nummer vier. In ‘Star Wars: X-Wing Miniatures Game’ kruipen twee of drie spelers in de cockpit van een supersonische X-Wing en gaan elkaar te lijf in een intergalactisch vuurgevecht. Afhankelijk van het spelscenario, moet je jouw vliegmanoeuvres zorgvuldig plannen om je ruimtemissie tot een goed einde te brengen.

De miniatuurluchtschepen zijn prachtig gemaakt en dragen bij tot het knap uitgewerkte thema. Je waant je echt diep in de ruimte. Iedere keer je dit vrij korte spel speelt, verandert het spelverloop. Bovendien zijn er een flink aantal uitbreidingssets, die de mogelijkheden nog talrijker maken. Voor je het weet ben je in de ban van dit spel. We hebben je gewaarschuwd!

3. Mage Wars

We duiken onze top drie binnen met het tweespelerspel ‘Mage Wars’. Als machtige tovenaar trek je ten strijde tegen een collega-magiër. Je doel: absolute alleenheerschappij!

Voor je deze epische strijd aangaat, stel je zorgvuldig je toverspreukenboek samen. Wie de juiste spreuk uit dit boek kiest, kan zijn wapenuitrusting uitbreiden, vuurballen afvuren of levensgevaarlijke monsters oproepen. Om er maar een paar te noemen. Op die manier ontspint zich een heus titanengevecht, waarbij de machtsverhoudingen er ronde na ronde verrassend genoeg helemaal anders kunnen uitzien. Afwisseling en plotwendingen troef in dit vrij complexe spel dat het midden houdt tussen een kaart- en miniaturenspel. Hocus pocus een bloederig slagveld. Wij zijn alvast betoverd!

2. Zombicide

Geen thematische top tien zonder zombies natuurlijk. In de top van onze lijst prijkt het coöperatieve ‘Zombicide’. In dit bordspel boordevol prachtige miniaturen, nemen één tot zes overlevenden het samen op tegen een overdonderende massa zombies die op het punt staan de stad te overrompelen. Er rest jullie niks anders dan die ondoden af te slachten, voor ze hetzelfde met jullie doen. Gelukkig zijn zombies log en voorspelbaar, maar hoe meer ervaren jullie geraken in het neerknallen of omver rijden van deze wandelende doden, met hoe meer ze verschijnen. Voor je het weet zit er niets anders op dan te vluchten voor de massa of je leven op te offeren om dat van je medespelers te redden. Het mooie spelmateriaal en de grote variatie aan spelscenario’s maken een spelletje keer op keer razend spannend.

EldritchHorror1.Eldritch Horror

Onze absolute nummer één is ‘Eldritch Horror’. Trek alleen of met één tot zeven collega-onderzoekers het avontuur tegemoet. Een eeuwenoude kwade macht staat immers op het punt de aarde te vernietigen. Wat volgt is een drie uur durende trip rond de wereld, waarbij mysteries moeten worden ontrafeld en bovennatuurlijke monsters afgeslacht. Iedere onderzoeker neemt een deel van het gevaar voor zijn rekening en beleeft zo een geheel eigen avontuur. Verlies echter het totaalplaatje niet uit het oog, want enkel zo kan je vermijden dat het kwaad ook effectief verschijnt. En indien dat toch gebeurt, barst er een episch gevecht los, dat bijna niet te winnen valt.

Het overzichtelijk spelregelboekje en het mooie spelmateriaal zorgen ervoor dat het avontuur helemaal van het spelbord spat. Een rollercoaster vol avontuur, enkel voor wie ook over kop durft te gaan!

Share.