Paleizen van Carrara

Paleizen van CarraraIn het Italië van de 16e eeuw bepalen beroemde beeldhouwers, architecten en kunstenaars het beeld van de bloeiende Italiaanse steden. Samen creëren ze weergaloze gebouwen die de tand des tijds doorstaan. Voor de meest prestigieuze bouwwerken heb je één type steen in het bijzonder nodig: het puurste en mooiste marmer uit Carrara! In ‘Paleizen van Carrara’ ga je als hoofd van een rijke familie aan de slag. Koop diverse grondstoffen op de markt en start met bouwen. Witte marmer is duur, terwijl normale stenen vaak gratis verkrijgbaar zijn. Wanneer de koning het resultaat van je noeste arbeid aanschouwt, brengt dat geld in het laatje. Maar het levert ook prestige op. En net dat heb je nodig om dit spel te winnen.

Aan het werk

De spelbeurten in Paleizen van Carrara zijn verrassend kort: je koopt grondstoffen, bouwt gebouwen of nodigt de koning uit. De markt bestaat uit een grote draaischijf verdeeld in segmenten waarop grondstoffen liggen. Langs de rand van de schijf staan prijzen vermeld. Telkens je iets koopt, draait de schijf en dalen de prijzen. Daarna wordt het duurste segment van de markt met willekeurige grondstoffen aangevuld tot 11. Nu mag je uit één segment zoveel grondstoffen kopen als je wil. Soms krijg je ze zelfs gratis!

Met de aangeschafte grondstoffen realiseer je gebouwen. Op elk gebouw staat hoeveel grondstoffen je nodig hebt. Je mag zelf kiezen welke. Maar let op: dit heeft gevolgen voor de stad waarin je mag bouwen. Hoe beperkter de grondstoffenkeuze, hoe waardevoller de stad. Wil je een duur gebouw oprichten? Dan heb je wellicht onvoldoende grondstoffen voor een waardevolle stad.

Bezoek van de koning

Maximaal zes keer mag je de koning uitnodigen voor een bezoek. Je kunt hem al je gebouwen van een bepaalde soort in alle steden tonen, of één enkele stad. De koning komt voor elke gebouwsoort maar eenmaal per speler langs en elke stad wil hij maximaal één keer tijdens het spel bezoeken. Elk bezoek levert prestige en/of geld op. Hiernaast ontvang je ook speciale voorwerpen, die op het einde extra punten opleveren.

Het is erg belangrijk om andere spelers in de gaten te houden. Want voor je het weet bezocht de koning een bepaalde stad al. Of gaat een tegenspeler aan de haal met het gebouw dat jij wilde.

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 60 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Auteur: Michael Kiesling / wolfgang Kramer
 • Uitgever: white Goblin Games

Spel in Zicht beoordeling

De eenvoudige spelregels maken Paleizen van Carrara erg toegankelijk. Daarnaast biedt het voldoende pit voor gevorderde spelers. Het spel verloopt soepel en duurt niet langer dan een uur. Maar in dat uur moet je flink aan de bak. Timing speelt een belangrijke rol.

Niet voor niets kwam het spel op de nominatielijsten van ‘The International Gamers Awards’ en ‘Spiel des Jahres’ voor gevorderden terecht. Het willekeurig aanbieden van grondstoffen en gebouwen vormt een geluksfactor die het spel verrassend maakt. Een ander leuk aspect is dat je zelf bepaalt wanneer je punten scoort. Maar wacht niet te lang, anders ben je te laat.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  4
 • Inzicht
  6
Share.