Pandemie

PandemieMet Pandemie heeft auteur Matt Leacock sinds 2008 een moderne klassieker op zijn naam staan. Toen het spel in 2009 voor het eerst bij ons verscheen, was ook hier het enthousiasme erg groot. De oplage was snel uitverkocht.
Nu is er een gloednieuwe versie mét uitbreidingen. Tijd voor een spellentest dus. Anaïs, Dennis, David en Lee Roy werden opgetrommeld om al hun medische en organisatorische kennis te gebruiken om de Aarde te redden van vier verschrikkelijke ziektes. Want jawel: in Pandemie sla je als spelers de handen in elkaar en zijn de gebruikelijke competitieve elementen nergens te bespeuren. Benieuwd of dit team erin slaagde om de ziektekiemen succesvol te bekampen? Lees dan snel verder …

ROLLENSPEL
Pandemie kan je maar op één manier winnen: door als team vier virussen die de wereld overspoelen uit te schakelen. Helaas zijn er drie manieren waarop we samen verliezen. Het spel eindigt in een nederlaag wanneer er acht of meer nieuwe epidemieën uitbreken. Of wanneer de ziekteblokjes van één kleur voltallig op het bord aanwezig zijn. En we verliezen ook wanneer de trekstapel met spelerskaarten helemaal leeg is. Goede moed, spelers!
Belangrijk in Pandemie zijn de verschillende rollen die aan het begin van het spel willekeurig verdeeld worden onder de deelnemers. Vooraf controleren we dan ook zeer nauwkeurig of elke speler de speciale vaardigheden van zijn of haar personage volledig begrijpt. Anaïs trekt de identiteitskaart van Operationeel Expert. Haar gave bestaat eruit een onderzoekscentrum te bouwen in de stad waar zij zich bevindt. Lee Roy speelt de rol van de Dokter. Met deze identiteit kan hij in één actie alle ziekteblokjes op een locatie verwijderen. David is de Wetenschapper, hij heeft slechts 4 stadskaarten van de juiste kleur nodig om een medicijn te ontwikkelen. De andere spelers hebben 5 zulke kaarten nodig, en dat is heus niet eenvoudig. En dan is er nog Dennis, de Onderzoeker. Hij kan stadskaarten afgeven aan een andere speler die zich op zijn locatie bevindt.

DREAM TEAM
De spelers racen tegen de klok de hele aardbol rond om de ziektes te bestrijden. Iedere beurt heeft een speler vier acties. Hij kan zich verplaatsen over het bord, ziekteblokjes verwijderen of onderzoekscentra bouwen. Die laatste zijn erg belangrijk, want enkel in een onderzoekscentrum kunnen spelers medicijnen ontwikkelen tegen de virussen. Na elke spelersbeurt trekt de actieve speler twee kaarten. Dit kunnen stadskaarten zijn, speciale gebeurteniskaarten of de vervloekte epidemiekaarten waardoor de virussen zich nog sneller verspreiden.

Op het einde van zijn beurt trekt de actieve speler ook nog eens een aantal infectiekaarten, die nog meer ziekteblokjes op het bord doen verschijnen. Ons heldenteam van dokters en wetenschappers maakt op papier dus niet zoveel kans om te winnen. Toch duikt er al vrij snel een sprankeltje hoop op. Dankzij slim en tactisch spel van de hele groep, lukt het ons om de rode ziekte vrij vroeg te neutraliseren.

De combinatie Dokter, Onderzoeker, Wetenschapper en Arts blijkt een dream team te zijn, waarvoor virussen al snel de benen nemen.

VICTORIE!
De grote kunst in Pandemie bestaat erin om geen spelersbeurten verloren te laten gaan. Ter plaatse trappelen en weinig ondernemen wordt in dit spel bestraft. Dankzij een combinatie van teamwork en een tikkeltje geluk slaagt ons dream team erin het spel uiteindelijk te winnen. Al geven we meteen toe: mocht er in Lagos of Moskou nog een uitbraak gekomen zijn, dan zag de situatie er waarschijnlijk heel
erg anders uit. Een uitbraak in één stad kan namelijk een kettingreactie veroorzaken die ook omliggende gebieden infecteert. Absoluut te vermijden, maar ook volkomen onvermijdbaar. Bovendien spelen we Pandemie in zijn standaardvariant, waarbij er slechts vier epidemiekaarten tussen de stapel spelerskaarten gemengd zijn. Je kan de moeilijkheidsgraad makkelijk verhogen door meer epidemiekaarten te gebruiken, maar dit raden we af voor beginners.
De crisis werd afgewend en de spelers genieten van welverdiende champagne in thuisbasis Atlanta. Maar ze beseffen: één foutje had de wereld naar de verdoemenis kunnen helpen. Iedereen is het erover eens: Pandemie speelt nog bijna exact als vroeger, en dat betekent vooral dat het nog steeds een uitdagend en kwalitatief hoogstaand spelletje blijft.

Spel in Zicht beoordeling

Anaïs
Anaïs - Ik speelde de oude versie van Pandemie vroeger al, dus dit voelde zeer vertrouwd aan.
Het samenspel met de drie mannen verliep perfect, al had ik als Operationeel Expert toch soms het gevoel dat mijn bijdrage iets te beperkt was. De tweede helft van het spel bracht ik grotendeels door in Azië om daar de ziekte binnen de perken te houden. Toch erg nuttig vonden mijn collega's. Zo konden ze de overige medicijnen klaarstomen.

David - Als veteraan van de ‘oude’ Pandemie, genoot ik ook enorm van deze nieuwe editie. Een echt essentiële aankoop vind ik deze versie niet, als je de oude versie (plus uitbreidingen) in de kast hebt staan. Maar de nieuwe vormgeving is erg mooi en voor nieuwkomers is dit dé versie die ze in huis moeten halen.

Dennis - Dit was mijn eerste spelletje Pandemie ooit. En ook één
van de allereerste keren dat ik in een bordspel moet samen- werken met mijn medespelers. Dat aspect maakt Pandemie echt een topper voor mij. Je bent misschien maar een klein deeltje van het team, maar door overleg en tactisch nadenken kom je samen tot een goed resultaat.

Lee Roy - We hadden vandaag echt het dream team! Pandemie is een zeer moeilijk spel, maar als je een goeie combinatie van vaardigheden hebt, maak je toch een goede kans om het einddoel te bereiken. Toegegeven: we hebben wat geluk gehad met de timing van de epidemiekaarten, want die hadden nog roet in het eten kunnen gooien. Ik speel liever competitievere spellen, maar Pandemie is in zijn genre echt een topper!

Share.