Pelican Bay

Pelican-Bay-doosOnder een warme tropenzon breiden spelers dit exotische eiland telkens verder uit door het plaatsen van tegels met prachtige, azuurblauwe meren, fijne witte zandstranden en tropische regenwouden. Enkel wie de beste strategie volgt bij het plaatsen van tegels, tegenstander(s) blokkeert met zonnekaarten én de blauwe pelikanen weet te lokken, maakt kans om dit fascinerende spel te winnen. Bouw jij mee aan het pelikanenparadijs?

Streamer: “Een ideaal spel voor twee… dat je ook met drie of vier kan spelen”

Ontdek het eiland

In de doos van dit knappe tegelspel vind je 67 landschapskaarten, een dekselkaart, 7 pelikanen en 3 zonnekaarten. Plaats drie landschapskaarten en een zonnekaart in het midden van de tafel. En deel aan elke speler twee kaarten uit. Klaar om te starten?

Elke beurt leg je één van je kaarten, of beide, naast twee kaarten met dezelfde randgebieden: water, strand of oerwoud. Deze kaarten moeten logischerwijs verder bouwen aan het reeds bestaande bord. Daarna krijg je punten van het grootste gebied dat je uitbreidde. Elke kaart die deel uitmaakt van het gebied, brengt een punt op. Vervolgens (ver)plaats je een zonnekaart en blokeer je zo een mogelijke zet van je tegenstander. Tot slot neem je één of twee kaarten van de gedekte speelstapel en vervang je je geplaatste kaarten.

Pelikanen gespot!

Soms kan je een gebied volledig afsluiten. Daarbij scoor je niet alleen de punten van het afgesloten gebied, je krijgt ook een pelikaan én een extra beurt. Zo kan je zelfs een hele kettingreactie op gang brengen. Al gebeurt dat maar heel zelden. Je blijft aan de beurt tot je op een normale manier één of twee kaarten aanlegt en scoort.

Wanneer de trekstapel uitgeput is, start de eindronde. Hierbij maak je gebruik van de reservekaarten die onder het deksel verstopt liggen. Elke speler krijgt nog één beurt. En telt daarna nog eens drie punten voor elke pelikaan in zijn of haar bezit bij het eindtotaal. De speler met de meeste punten, wint.

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 30-50 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: Jacques Zeimet
 • Uitgever: Asmodee Benelux

Spel in Zicht beoordeling

Pelican Bay is een eenvoudig, grafisch erg aantrekkelijk legspel dat spannend blijft tot het eind. Want hoe groter het eiland wordt, hoe meer punten er te verdienen vallen. Wie er op het einde in slaagt om nog een paar extra gebieden af te sluiten, kan trouwens pelikanen en dus punten stelen bij zijn buur.

Er komt uiteraard heel wat geluk bij kijken. Niet alleen trek je willekeurig tegels, soms moet je gokken dat je tegenstander een bepaalde tegel niet heeft. Indien je een zonneblokkade opheft, kan dat als een boemerang in je gezicht terecht komen. Maar wie niet waagt, niet wint. Pelican Bay is zo een leuk familiespel voor al wie houdt van tegelspellen. Een aanrader voor twee. Maar ook voor drie of vier.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  6
Share.