Relic runners

Relic runnersIndiana Jones, Lara Croft, die vent uit The Mummy: schattenjagers spreken altijd tot de verbeelding. Geen wonder dus dat het een graag gezien thema is voor bordspellen. Van Escape over Incan Gold. Van Lost Cities tot Fortune & Glory. Elk trachten ze op hun eigen manier de zin voor avontuur zo getrouw mogelijk weer te geven met kaart en dobbelsteen. Daar mag je vanaf heden ook Relic Runners, de nieuwste titel van Days of Wonder bijrekenen.

Atletische Archeologen

Met een krachtpatser als Days of Wonder (zie ook Shadows Over Camelot, Ticket To Ride, Memoir ’44) aan het roer, ben je al van één ding zeker: de kwaliteit van het spelmateriaal. Ook ditmaal oogt de productie fonkelend mooi als een kristallen schedel.

Elke speler spant zich in om het tot meest efficiënte schattenzoeker van de dag te schoppen. Op het bord komen willekeurig een aantal tempels en ruïnes die uitpuilen van de rijkdommen, speciale actiebonussen en overwinningspunten. Wie er als beste in slaagt een traject door het onontgonnen landschap uit te stippelen, maakt grote kans om naar het vaderland terug te keren met een reusachtige buit.

Om beurten mogen spelers eerst bewegen, en daarna een site onderzoeken. Bewegen kan ofwel via paden die je in je eigen kleur legt. Of één keer per beurt, via een nog niet eerder betreden pad. Op die manier worden je transportopties in het oerwoud beurt na beurt omvangrijker, waardoor je steeds meer tempels kan leegro… euh ‘bestuderen’. Eens alle tegeltjes van een tempel ontdekt zijn, verschijnt er een zogenaamde relic. Maar opgelet! Je mag zo’n waardevolle schat niet zomaar oprapen. Nee, je moet een zogenaamde ‘relic run’ uitvoeren, wat neerkomt op één vloeiende bewegingsactie tussen twee relics van dezelfde keur. De schat op je eindpunt mag je wel voor jezelf opeisen, en die levert je natuurlijk een heleboel extra punten op.

Valkuilen en rugzakken

Meer diepgang komt er doordat je geregeld naar het centrale basiskamp moet terugkeren om nieuwe bevoorrading mee te graaien. Bovendien bezit elke avonturier een speciale vaardigheid, en kan je voorwerpen verzamelen die je nog wat extra mogelijkheden tijdens je beurt opleveren. Toch blijft het zorgvuldig plannen van je ideale route en volgende zetten je grootste wapen.

 • Aantal: 2 – 5 spelers
 • Duur: 60 – 90 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Auteur: Matthew Dunstan
 • Uitgever: Days of Wonder

Spel in Zicht

Relic Runners heeft zowat alles in huis om een geliefd spel te worden. Het ziet er gewoon goed uit en behalve de bonussen die zich in de tempels schuilhouden, is bijna alle informatie vooraf gekend. Spelers met strategisch inzicht of een uitstekend navigatievermogen hebben in het spel een duidelijk voordeel.

De speciale acties en willekeurig samengestelde tempels zorgen voor de nodige variatie. Wat ons betreft, doe je geen miskoop met Relic Runners. Al vinden we wel dat het avontuurlijke thema net iets meer kon worden weerspiegeld in het nogal mechanisch spelverloop. De prachtige uitwerking maakt gelukkig veel goed.

 • Spelmateriaal
  10
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  4
Share.