Rory’s Story Cubes

Rory's story cubesEen handig en leuk uitgevoerd doosje van nog geen 8x 8x 3 cm. Spelregels in nauwelijks meer dan 200 woorden, en daarbij zijn al vijf varianten inbegrepen! Een beperkte hoeveelheid spelmateriaal: negen dobbelstenen met bijzondere tekeningen. Je zou denken dat je over ‘Rory’s Story Cubes’ snel uitverteld bent. Maar niets is minder waar. De negen dobbelstenen blijken een onuitputtelijke bron voor de meest fantastische verhalen…

Er was eens… een dobbelsteen

Alles draait rond ‘vertellen’. Je dobbelt met de negen stenen, je onthult negen eenvoudige afbeeldingen en je kan starten. Met de klassieke opener ‘er was eens’ begin je een verhaal waarin je alle negen afbeeldingen benoemt en gebruikt in het verhaal dat je gaandeweg opbouwt. Je zal je gedachten regelmatig ongewone kronkels moeten geven. Hoe koppel je immers een magneet, telraam en vallende ster aan een dobbelsteen en wandelstok? Of schud jij zo maar even een steekhoudend verhaal uit je mouw, met in de hoofdrollen een weegschaal, regenboog, wigwam en hangslot?

Echte spelregels zijn er nauwelijks. De enige belangrijke regel is: laat je verbeelding de vrije loop. En misschien wat ongeschreven tips zoals: ‘onverwachte wendingen zijn leuk voor je toehoorders’ en ‘een grappige vondst is altijd op zijn plaats’.

En ze speelden nog vaak en gelukkig!

Variatie is er genoeg. Met 9 dobbelstenen en 54 afbeeldingen zijn er meer dan 10 miljoen combinaties. Je kan er zelfs nog de uitbreidingssets ‘Actions’ en ‘Voyages’ bijhalen, met dobbelstenen die werkwoorden en -al dan niet exotische- locaties binnenbrengen. Zo kan je aan de slag met een combinatie van 3 bruine dobbelstenen uit de basisreeks, 3 blauwe ‘Actions’-stenen en 3 groene ‘Voyages’-stenen. Of je kan de volgorde waarin je de stenen in je verhaal moet verwerken, laten bepalen door de luisteraars.

Ook een kettingverhaal maken is een boeiende mogelijkheid. De eerste speler werpt drie dobbelstenen en start het verhaal. De volgende neemt over met drie nieuwe elementen, die een volgende episode vormen in een eindeloos verhaal. Mogelijkheden te over om nog vaak en met veel genoegen de Story Cubes boven te halen.

 • Aantal: vanaf 2 spelers
 • Duur: 10 minuten
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Auteur: Rory O’Connor
 • Uitgever: Boosterbox

Spel in Zicht

Je kan je afvragen of ‘Story Cubes’ wel een spel is. Er is geen sprake van winnen of verliezen, van goede of slechte keuzes. Maar moet dat eigenlijk? Duidelijk is in elk geval: de verhalenblokjes bezorgen het gezelschap rond de tafel een heerlijk moment van speels, creatief en ontspannend met elkaar bezig zijn. Zeker bij kinderen blijkt het concept om elkaar te verrassen met geïmproviseerde verhalen, goed aan te slaan. Dat het spel daar bovenop nog een sterke didactische waarde heeft, is leuk meegenomen.

Als je het echt wil, kan je met een beetje fantasie het spel best een competitief element geven. Geef elkaar, bijvoorbeeld, punten op spitsvondigheid, humor en geloofwaardigheid. Wie slaagt erin om in de kortste tijd een compleet verhaal op te bouwen? Of wie blijft net het langst aan het woord, zonder een bepaalde dobbelsteen twee keer te vernoemen? Maar ook zonder winnaars en verliezers is dit unieke spelconcept, deze verhalengenerator, een echte aanrader.

 • Spelmateriaal
  10
 • Tactiek
  2
 • Complexiteit
  2
 • Interactie
  8
Share.