Rubik’s Cube

 

Untitled-1Begin jaren ’80 werd de kubus van de Hongaar Rubik een echte rage. Velen pijnigden hun hersens om de puzzel op te lossen. Langzaam maar zeker kwamen er oplossingsmethodes in omloop en echte volhouders konden de puzzel oplossen. Nu, meer dan 30 jaar later, is de kubus nog steeds razend interessant. En ik beken, mijn vingers beginnen steeds te kriebelen als ik er één zie liggen. En ik ben niet de enige: wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen kubussen verkocht. Een immens aantal!

Ruimtelijk inzicht

Ernö Rubik, de uitvinder, gebruikte de Rubik’s Cube in zijn wiskundelessen om het ruimtelijk inzicht van de studenten te vergroten. Het is een puzzel in de vorm van een kubus. Elk vlak heeft zijn eigen kleur en bestaat uit drie op drie blokjes. Elke laag kan gedraaid worden. Als de puzzel door elkaar is gedraaid, is het de bedoeling om elk vlak opnieuw zijn eigen kleur te geven. Makkelijk denk je?

De meeste mensen slagen er door lang proberen in een gedeelte van de kubus op te lossen. Maar het laatste deel is het lastigste, omdat je daarmee ook andere delen weer door elkaar gooit.

Wereldrecord

Als je de puzzel eenmaal weet op te lossen, is er nog veel meer mee te doen. Zo worden er regelmatig wedstrijden gehouden. Wie lost de kubus het snelste op? Wie kan het met één hand? Of geblinddoekt? Of met je voeten? Je kan het zo gek niet bedenken, of het bestaat. Het wereldrecord is op dit moment 5,5 seconden en staat op naam van de Nederlander Mats Valk. Zo snel hoef jij het uiteraard niet te kunnen. Maar wie een beetje doorzet en oefent met de bekende oplossingsmethodes, kan het in ongeveer anderhalve minuut. Neem je de uitdaging aan?

Veel meer puzzels

Inmiddels zijn er veel meer soortgelijke puzzels. Zo zijn er kubussen van 2 blokjes breed, maar ook van 5 blokjes breed of zelfs meer. Er zijn puzzels met meer dan 6 vlakken of met andere vormen. Maar Ernö Rubik heeft ook andere puzzels ontworpen, zoals bijvoorbeeld de Twist. Deze bestaat uit 24 als een slang aan elkaar verbonden wigvormige stukjes. Deze delen kun je afzonderlijk van elkaar draaien, waardoor je veel verschillende driedimensionale vormen kunt maken. Als je er eenmaal aan begint, blijf je draaien.

 • Aantal: 1 speler
 • Duur: /
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: Ernö Rubik
 • Uitgever: Jumbo

Spel in Zicht

Rubik’s Cube heeft de tand des tijds uitstekend doorstaan en verveelt niet snel. Als je ermee aan de slag gaat, wil er altijd wel iemand ook even proberen. Erg verslavend dus. En als je hem uiteindelijk weet op te lossen, vier je dat als een overwinning op jezelf. En dan pas begin je de kubus echt te ontdekken en ontdek je wat de uitvinder er écht mee beoogde. Klasse!

 • Spelmateriaal
  10
 • Tactiek
  /
 • Complexiteit
  10
 • Interactie
  /
Share.