Sequence

Sequence dateert in zijn originele vorm van de jaren ’80, maar weet dankzij zijn unieke combinatie van geluk en tactiek nog steeds te charmeren. Snel geleerd en makkelijk te spelen: dat is het spel in een notendop. Om te winnen moet je als eerste een sequence vervolledigen: een rij van elk vijf fiches van dezelfde kleur. Leg een kaart voor je neer en een fiche op het bijhorende vakje op het bord. Maar pas op voor de boeren. Sommigen zijn wild en anderen zijn echte schurken! Plan je acties goed en probeer je fiches op het juiste moment op het juiste vakje te krijgen. Snelheid en spanning troef.

Wilde boeren

Aan de spelonderdelen van Sequence weet je dat de auteur eenvoud in gedachten had. Twee boeken gewone speelkaarten en drie sets gekleurde (poker)fiches zijn je wapens in de strijd om als eerste speler of team een ‘sequence’ te vormen. Op het spelbord staan alle kaarten in miniatuur afgebeeld en elke beurt leg je één van de kaarten op hand af. Vervolgens leg je een fiche van jouw kleur op het spelbord, op de gepaste miniatuurafbeelding. Het spel winnen klinkt ontzettend gemakkelijk: je moet een horizontale, verticale of diagonale rij leggen van vijf zulke fiches.

Op de vier hoeken van het bord staan bovendien vakjes afgedrukt met een tekening van een fiche. Deze vakken mag je beschouwen als een fiche van eender welke kleur, waardoor je ze dus kan gebruiken om je sequence te vervolledigen.

Er schuilt ook een laagje spelersinteractie in Sequence, al bestaat de mogelijkheid dat een spel volledig verloopt zonder ook maar één conflict. Het zit namelijk zo: de stapel kaarten bevat acht boeren die niet afgebeeld staan op het spelbord. Boeren met één oog kan je afleggen om fiches van een andere speler te verwijderen, terwijl je boeren met twee ogen kan inzetten om een eigen fiche te plaatsen op een vakje naar keuze.

In team

Door het schaarse aanbod aan boeren, is de kans echter groot dat je vooral op geluk moet rekenen om net die ene kaart te trekken die je nodig hebt om een rij te vullen. In een spel met twee spelers moet je zelfs twee sequences maken, wat best uitdagend wordt.

Het meeste plezier valt te rapen in de teamvariant, waarbij elke kleur door meerdere spelers gebruikt wordt. Dan is het niet alleen zaak van een goeie teamcoördinatie te bezitten, maar ook de nodige subtiliteit aan de dag te leggen, zodat de tegenstanders niet meteen zien waar er een sequence in de maak is.

 • Aantal: 2 – 12 spelers
 • Duur: 15 – 45 minuten
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Auteur: Doug Reuter
 • Uitgever: Bergsala

Spel in Zicht beoordeling

In deze eenvoudig ogende doos schuilt een zeer toegankelijk spelletje dat door iedereen te spelen is, oud en jong. Ideaal voor starters, kinderen en families. Wie niet vies is van een flinke dosis geluk kan met dit spelletje snel aan de slag. Enkele keren na elkaar zelfs.

Het is luchtig en lekker makkelijk. Leuker dan 4-op-een-rij én met pestfactor. Voor diegenen die verlangen naar een no-nonsense, kort familiespel is Sequence een perfect tussendoortje.

 • Spelmateriaal
  4
 • Tactiek
  4
 • Complexiteit
  2
 • Interactie
  4
Share.