SOS pirates

SOS Pirates‘SOS Pirates!’ is een spannend familiespel, waarbij alle spelers het samen opnemen tegen de Zwarte Piraat en zijn kornuiten. Slagen jullie erin om hen te snel af te zijn? Of schrobben jullie voor de rest van jullie dagen het dek op Pirateneiland? Veel succes tijdens de dolle achtervolging!

O nee! De Zwarte Piraat heeft het op ons gemunt!

Wat een schitterende dag om uit te va- ren! Na uren lekker ronddobberen op zee, steekt er echter een onverwachte storm de kop op. Snel, schuilen in de baai van Avontureneiland tot het noodweer gaan liggen is en we weer veilig naar huis kun- nen. Op de terugweg worden we opnieuw verrast. Deze keer kunnen we niet schuilen. De schepen van de Zwarte Piraat hebben het namelijk op ons gemunt en willen ons ontvoeren naar het vreselijke Pirateneiland!

‘SOS Pirates!’ is een coöperatief spel. Dat betekent dat alle spelers ofwel samen vic- torie kraaien, ofwel samen de boot ingaan. Met zijn allen tegen de bende van de Zwarte Piraat dus. Alleen door goed overleggen en samenwerken kan je dit spel winnen.

Entereeeeeeen!

Op het spelbord zien we verschillende ei- landen, de vaarroute, piratenschepen en de boten van de verschillende spelers, elk in een eigen kleur. De jongste speler start het spel door met twee dobbelstenen te werpen. De ogen op de ene dobbelsteen bepalen hoe- veel vakjes zijn of haar boot vooruitvaart, de ogen op de andere steen verplaatsen een piratenschip. De speler beslist zelf – in overleg met de anderen – welke dobbelsteen bij welk schip hoort. Om beurten wordt er nu gespeeld en ontstaat er een spannende achtervolgingsrace. Wie een piratenschip ziet voorbijvaren of zelf een piratenschip in- haalt, wordt geënterd en naar Pirateneiland gesleept.

Gelukkig kan een gevangengenomen boot door dappere medespelers bevrijd worden. Ook zijn er smalle inhammen waar we even op adem kunnen komen. De brede piraten- schepen kunnen hier immers niet varen. De race gaat door totdat alle boten uit het water rondom A vontureneiland zijn gehaald: het- zij veilig op het thuiseiland, hetzij gevangen genomen op Pirateneiland. Enkel wanneer alle schepen veilig thuis aangemeerd zijn en niemand in handen van de Zwarte Piraat is, is het spel gewonnen. In alle andere geval- len is het helaas niet gelukt… en moeten jullie dus snel nog eens spelen. Succes!

Varianten voor elke zeevaarder

De duidelijke en vrij korte speluitleg biedt naast de basisversie ook spelvarianten voor ervaren zeerotten en zelfs voor grote zee- vaarders. Hierbij wordt het spel steeds com- plexer en uitdagender. Extra boten komen in het spel, de piratenvloot wordt versterkt, bepaalde manoeuvres zijn pas mogelijk mits inleveren van een voorraadkaart,… Voor elk wat wils dus. En welke variant je ook kiest, het is steeds weer alle hens aan dek, want de piraten komen eraan!

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 15 – 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 5 jaar
 • Auteur: Wolfgang Kramer
 • Uitgever: Asmodee

Spel in Zicht

Een familiespel volledig naar ons hart! Al moeten we er wel bij vermelden dat we fan zijn van goede coöperatieve spellen. Allemaal samen tegen het spel! Gedeelde ontgoocheling als het niet gelukt is, des te meer blijdschap wanneer we het samen geflikt hebben.

Bij ‘SOS Pirates!’ kan je bovendien de moeilijkheidsgraad telkens weer een tikkeltje opdrijven, wat het spel zeer uitdagend houdt. Een extra pluspunt is het feit dat iedereen meespeelt tot helemaal op het einde. Want zelfs al heb je je eigen scheepjes op het droge, je medespelers hebben je nodig om de klus samen te klaren.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  4
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  10
Share.