Quoridor

QuoridorEen doolhof. Ook in de spellenwereld wordt gretig gebruik gemaakt van dit intrigerende concept. Ofwel bouw je zelf aan een doolhof. Ofwel probeer je eruit te ontsnappen. Er zijn zelfs spellen waarbij je uit een doolhof wil ontsnappen terwijl het rond je wordt gebouwd. Gigamik verwent ons via Quoridor met een geweldig spel dat makkelijk te leren is én uitdagend om te spelen.

Muren bouwen of pion verplaatsen

Elke speler start aan zijn kant van het spelbord en heeft als doel aan de andere kant te geraken. Je beschikt hiervoor over muren die je kan gebruiken om de weg voor je tegenstanders te versperren. Bij twee spelers heb je elk tien muren ter beschikking. Speel je met vier, dan heb je elk vijf muren. Het spel is niet speelbaar met drie, want dan wordt de speler die geen tegenstander recht voor zich heeft bevoordeeld.

Telkens je aan de beurt bent, kan je kiezen om je pion te verplaatsen of een muur te bouwen. Pionnen kunnen zich in vier richtingen verplaatsen. Horizontaal, verticaal maar niet diagonaal. Muren mag je overal plaatsen maar je mag nooit een pion volledig insluiten, er moet altijd een uitweg mogelijk zijn. Ook kan een geplaatste muur niet meer worden afgebroken. Wie er zo in slaagt om als eerste de overkant van het bord te bereiken, wint het spel.

De spelregels kennen is één ding, een tegenstander verslaan is helemaal iets anders. Quoridor mag dan eenvoudige regels hebben, wie speelt zal zijn of haar hersenen in de gekste kronkels moeten buigen om de tegenstander te slim af te zijn. De keuze of je een muur bouwt of je pion verplaatst, is cruciaal. Bovendien heb je bij het bouwen van het doolhof vele strategische opties. Met een tactisch geplaatste muur kan je de tegenstander flink tegenwerken. Let echter op dat je je eigen plannen daarbij niet dwarsboomt!

Verschillende uitvoeringen

Quoridor werd voor het eerst uitgebracht in 1997. Sindsdien veroverde het spel zijn rechtmatige plaats in de lijst der spellenklassiekers.

Naast enkele prachtige uitvoeringen in hout is er intussen ook een pocket-quoridor met een compacte en fancy uitvoering. En ook online is het spel te spelen op de website van Gigamic (http://www.gigamic.com). Al blijft het natuurlijk leuker aan tafel met je tegenstander voor je.

Dat bordspelen een educatieve waarde hebben en zeer nuttig kunnen zijn op school is al langer bekend. Gigamic speelt hierop in door van bepaalde spellen educatieve fiches ter beschikking te stellen. Met oefeningen en opdrachten waarmee kinderen bepaalde vaardigheden trainen. Via de fiche van Quoridor oefen je met kinderen tussen 4 en 10 jaar rond roosters, oriëntatie, lokalisatie en reageren op gebeurtenissen.

 • Aantal: 2 of 4 spelers
 • Duur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: Marchesi Mirko
 • Uitgever: Gigamic

Spel in Zicht beoordeling

Door zijn korte spelregels is Quoridor heel toegankelijk. Na 5 minuten lezen kan je beginnen spelen. Het spel is zo erg geschikt voor wie niet vaak gezelschapsspellen speelt. Dat wil niet zeggen dat veelspelers niet aan hun trekken komen. Het spel wordt zo moeilijk als de techniek en tactiek van de spelers. Probeer dus steeds een tegenstander te kiezen van je eigen niveau. Een potje duurt ongeveer 15 minuten, maar reken er op dat het nooit bij 1 potje blijft.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  6
Share.