Splendor

SplendorNieuwe uitgever ‘Space Cowboys’ beukt de deur naar de spellenwereld wagenwijd open met zijn eerste release. In Splendor kruip je in de huid van een rijke handelaar tijdens de renaissance. Je gebruikt je rijkdom om mijnen en transportmiddelen te verwerven en kunstenaars te rekruteren die van je edelstenen prachtige juwelen maken. Zoveel macht en rijkdom trekt uiteraard hebberige edelen aan waardoor je prestige nog verder groeit…

Tijdens het spel verzamelen spelers edelsteenfiches en gouden jokers. Hiermee kopen ze ontwikkelingskaarten die prestigepunten en bonussen opleveren. Dankzij de bonussen kan je verder in het spel betere ontwikkelingskaarten kopen tegen een lagere prijs. En wanneer je voldoende bonussen van bepaalde edelsteensoorten bezit, krijg je zelfs het bezoek van een edele. En ontvang je extra prestigepunten.

Edelstenen & Edellieden

Splendor blinkt uit door zijn eenvoudig en hoogwaardig spelmateriaal: 40 edelsteenfiches, geprint op stevige pokerchips, 90 ontwikkelingskaarten in drie niveaus en 10 edelliedentegels.

De ontwikkelingskaarten worden in drie gedekte stapels van laag naar hoog niveau op tafel gelegd. Per niveau leg je vier kaarten open. Vervolgens worden enkele edellieden toegevoegd; eentje meer dan er spelers zijn. Tot slot stapel je de edelsteenfiches per kleur: groene smaragden, witte diamanten, blauwe saffieren, zwarte onyxen en rode robijnen en geel goud.

Tijdens je beurt voer je één van vier mogelijk acties uit: ofwel neem je drie edelsteenfiches van een verschillende kleur, ofwel twee edelstenen van dezelfde kleur, ofwel reserveer je een ontwikkelingskaart en krijg je er een gouden joker bij, ofwel koop je een openliggende ontwikkelingskaart of een eerder gereserveerde kaart. Je mag nooit meer dan tien fiches hebben (jokers inbegrepen). Bovendien mag je nooit meer dan drie kaarten reserveren.

Prestige & bonussen

Om een ontwikkelingskaart te kopen, moet je het aantal edelsteenfiches op de kaart afleggen. Een gouden joker vervangt eender welke kleur. De gekochte kaart leg je nu voor je neer zodat de prestigepunten voor iedereen goed zichtbaar zijn. Hiernaast krijg je bij elke gekochte kaart een permanente bonus. Kocht je twee blauwe ontwikkelingskaarten, en moet je voor een nieuwe kaart twee blauwe en twee groene fiches betalen, dan kost die kaart je nu slechts twee groene fiches.

Op het einde van je beurt controleer je of je het bezoek krijgt van een edele. Dit is het geval wanneer je minstens het aantal kaarten bezit dat op de tegel staat aangegeven. Elke edele geeft je enkele extra prestigepunten.

Zodra een speler 15 prestigepunten verzamelde, wordt de ronde nog afgewerkt tot iedereen evenveel beurten had. De spelers die dan het meeste prestigepunten vergaarde, wint.

Spel in Zicht beoordeling

Splendor is een prachtig, eenvoudig én tactisch racespel. Wie het snelste 15 prestigepunten weet te verzamelen, wint meestal. Snelheid is dus geboden.

We hebben enorm genoten van dit mooi uitgevoerd familiespel dat zowel met 2, 3 als 4 uitstekend tot zijn recht komt. Gewoon even het aantal edelsteenfiches aanpassen, en je bent klaar om te starten. Het spel is supersnel uitgelegd en dankzij de snelle beurtwisselingen is het aantrekkelijk voor zowel veelspelers als gelegenheidsspelers. Ideaal als voorproefje of afsluiter van een gezellige avond.

Macht en rijkdom trekt uiteraard hebberige edelen aan waardoor je prestige nog verder groeit…

 • Spelmateriaal
  9
 • Tactiek
  7
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  8
Share.