Speeltest: Ticket To Ride 10th Anniversary

Ticket to rideTien jaar geleden schudde Alan R. Moons de spellenwereld flink wakker met een magistraal treinenspel. Naast klassiekers als Carcassonne, Kolonisten van Catan en Hoogspanning baande Ticket To Ride zich een weg langs de relatief kleine markt van strategische bordspellen en hield halt bij het grote publiek. Met meer dan 1.000.000 verkochte exemplaren was een viering niet meer dan terecht. En om geen half werk te doen, brachten uitgevers Asmodee en Days of Wonders een prachtige deluxe-versie uit van de jonge klassieker.

Een beetje reizen

Geloof het of niet, maar we vonden er nog vijf: spelfanaten die nooit eerder Ticket To Ride speelden! We gooiden hen in de verrassend vrolijke strijd die draait rond het uitbouwen van het meest indrukwekkende spoornetwerk van de Verenigde Staten. Want de deluxe-versie keert terug naar waar het allemaal begon; geen stations of tunnels, maar het weidse Amerikaanse landschap.

Dankzij de eenvoudige spelregels waren onze vijf kandidaten snel vertrouwd met het spel. Iedere beurt onderneem je één van drie acties: nieuwe treinkaarten nemen, die treinkaarten gebruiken om een route te claimen of extra opdrachtkaarten verkrijgen. Opdrachten? Jawel! Elke spoorbaas start met een aantal routes die hij absoluut wil vervolledigen. Dallas naar Utah, bijvoorbeeld, of New York naar Florida. Lukt dat, dan krijg je aan het einde van de rit bonuspunten. Slaag je er niet in om beide stations met elkaar te verbinden, dan krijg je strafpunten.

ticket-to-ride-doos-sfeerbeeld2Razendsnel gingen we van start. De spelers reden in file op het puntenspoor, en van een grote, overduidelijke winnaar was de eerste rondes absoluut geen sprake. Ticket To Ride vraagt van zijn spelers dan ook geen opperste concentratie. Het is een spel waarbij de rit vaak even aangenaam is als de eindbestemming. Toch zag uw trouwe reporter een kentering, zeg maar spoorwissel, in de maak: de drie kandidaten die het meeste plezier aan het scheppen waren, hadden niet in de mot dat Dennis en Tasha in alle stilte vooruit stoomden.

Eerste klasse

Tijdens de schaarse haltes in het spelverloop, loofden alle spelers de prachtige onderdelen in de luxedoos. De metalen containertjes waarin elke speler zijn of haar treinstellen kan bewaren stelen de show. En ook het oversized bord kreeg veel bijval. Wanneer de helft van het gezelschap kunstonderwijs volgde en toch een duimpje omhoog houdt voor grafisch ontwerp, weet je dat het goed zit.

Niet dat Ticket To Ride een makeover nodig had. Het echte genie zit hem nog steeds in het elegante ontwerp waarbij je zo goed mogelijk je pad uitstippelt en indien mogelijk ook de concurrentie (al dan niet bewust) blokkeert. Ook nu kwamen de spelers halverwege in elkaars vaarwater. Doordat zowat alle spelers noordoostelijke routes hadden, begon de regio rond Boston sterk te lijken op Brussel Centraal tijdens de avondspits. Maar ook Los Angeles en Las Vegas bleken aangename pendellocaties.

De eindsprint

Wanneer her en der nieuwe opdrachtkaarten ter hand werden genomen, realiseerden de andere deelnemers zich dat ze dringend in de tegenaanval moesten. Maar veel tijd restte er niet meer…

Ticket To Ride eindigt wanneer één speler nog slechts twee, één of nul treintjes over heeft in zijn of haar reserve. Hierna krijgen de andere spelers elk nog een laatste beurt. En dan is het tijd voor de puntentelling. De spelers passen hun score aan naargelang hun opdrachten wel of niet geslaagd zijn. En tot slot krijgt de spelers met de langste aansluitende route 10 extra bonuspunten.

Zo werd duidelijk dat de vrouwen aan het langste eind trokken. Tasha, Kim en Sofie eindigden op plaatsen één, twee en drie. Misschien krijgt de NMBS of NS toch beter een topvrouw in plaats van een topman?

Tasha-Gorik-Kim-Sofie-Dennis

Spel in Zicht beoordeling

Ook al speelde ik Ticket To Ride nog nooit, dit was een echt fijne ontdekking. Winnen was een leuke bonus, maar het spelplezier was belangrijker. Al moet ik toegeven dat ik zeker op het einde speelde voor de winst. Al mijn opdrachtkaarten waren dan ook vervuld! - Tasha

Doorgaans voel ik me meer op mijn gemak in spellen met een fantasy thema, maar dit was verrassend leuk. Er zit tactiek in, maar je kan het ook erg ontspannen spelen. En de speciale luxeversie met de metalen doosjes maakt de beleving nog beter! - Gorik

Prachtig ontwerp en een erg vermakelijk spelletje! Op het einde had ik nog bijna gewonnen! - Kim

Een echt mooie vormgeving, deze deluxe-versie! Kan me voorstellen dat mensen die de gewone versie in huis hebben nu aan het twijfelen slaan. Los daarvan mag Ticket To Ride er zeker ook zijn als familiespel. Winnen of niet is minder van belang, je geniet samen van een prachtig en veelkleurig spel. - Sofie

Een echte klassieker, en ik snap nu waarom! Ticket To Ride is plezier gegarandeerd! En vanwege het risico met de opdrachtkaarten, is het ook voor meer strategische spelers een uitdaging. - Dennis

 • Spelmateriaal
  9
 • Tactiek
  7
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  9
Share.