Tsuro

TsuroDraak en Feniks bewaren als legendarische bewakers en gidsen van het levenspad de balans tussen geluk en noodlot. Samen bewaken ze de vele wegen die naar goddelijke wijsheid leiden. Klinkt ietwat lichtzinnig, niet? In dit abstracte spel legt iedere speler tegels op het bord om een pad te maken dat aan de rand van het bord start en naar het midden leidt. Het doel is om het pad af te reizen en te voorkomen dat je van het spelbord valt. Hou je stevig vast en kijk je tegenstanders eens diep in de ogen, want enkel de laatste speler op het bord wint!

Mooie vormgeving

Op het vlak van spelmateriaal scheert Tsuro hoge toppen. Het spelbord mag er wezen, je draak is een mooi vormgegeven pion en het korte regelboekje vouwt prachtig open als een menu van een Chinees restaurant.

En wat staat er in dat regelboekje? Dat 2 tot 8 spelers om beurten één van de 35 meegeleverde tegels op één van de 36 vrije vakjes van het spelbord neerleggen.

De rand van het spelbord

Telkens je zo’n unieke tegel naast jouw draak legt, volgt hij (of zij?) het nieuw gecreëerde pad. Grenst je tegel ook aan andere aanwezige draken? Dan gaan ook zij noodgedwongen hun nieuwe bestemming tegemoet. Als de lijn naar de rand van het bord leidt, dan verdwijnt de speelfiguur van het bord en heeft die speler verloren.

Je zoekt dus niet alleen voor jezelf een aangenaam, ver van de rand gesitueerd stukje luchtruim uit. Je probeert ook de andere spelers van het bord te doen tuimelen. Tsuro wordt zodoende een spel waarin je vooral tracht om zo goed mogelijk om te springen met de tegels die je krijgt.

Spel In Zicht beoordeling

De ervaring van Tsuro hangt erg af van de omvang van je spelersgroep. Hoe meer spelers, hoe minder invloed je op het spel hebt. Als dodelijk drakenduel tussen twee voelt het anders aan dan wanneer je het maximum van acht spelers loslaat op het relatief kleine spelbord. Onverwachte loops, het nooit opduiken van dé bocht die je nodig hebt, of gewoon een maniakale speler die iedereen opjaagt, leiden dan allemaal naar een snelle afloop. Op deze laatste manier wordt Tsuro een vlot herspeelbaar partyspel.

Maar Tsuro komt vooral uit de verf als mooi uitgedost familiespel voor twee, drie of vier. De regels zijn in een minuutje uitgelegd en dus kan iedereen snel meedoen. Prima. Misschien minder geschikt voor veelspelers die zich graag laven aan tactiek en diepgang, maar wij vinden het ideaal voor families die houden van een uiterst toegankelijk bordspel met een grote geluksfactor.

 • Spelmateriaal
  10
 • Tactiek
  6
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  6
Share.