Spelen we een spel vanavond?

We komen het niet zo vaak meer tegen, maar het gebeurt nog. Vrienden, familie of kennissen die nooit een spel spelen. Zonde natuurlijk. Een gat in hun cultuur. Gezelschapsspellen zijn immers gezellig en superleuk. Nadat we ze warm gemaakt hebben met de nodige argumenten tronen we ze mee naar de spellenkast. Met ogen zo groot als theeschoteltjes stellen ze al snel de logische vraag: “kunnen we dat misschien doen vanavond? Een spel spelen?”. De hamvraag voor ons is dan ‘welk’. Want niet elk spel is geschikt om mensen te introduceren in de wereld van gezelschapsspellen. Het moet leuk zijn, makkelijk, attractief, spannend en/of intrigerend. Zoek je zelf zo’n spel? Ontdek dan onze top 10 introductiespellen.

  1. Carcassonne, het basisspel

Dit strategische tegelspel groeide uit tot spellenklassieker. Twee tot vijf spelers leggen iedere beurt een tegel aan en bouwen zo aan een prachtig gebied vol wegen, weilanden, kloosters en steden. Eenvoud troef, makkelijke regels en snelle beurten. Bovendien is de puntentelling doorzichtig. Enkel bij de boeren hebben ervaren spelers een streepje voor. De geluksfactor is door het willekeurig kiezen van de tegels hoog. Zo kan iedereen winnen.

  1. That’s Life! (zie SIZ nr 5)

Ook een tegelspel, maar helemaal anders. In That’s Life! probeer je met de dobbelsteen jouw pionnen langs tegels met min- en pluspunten en klavertjes vier naar de eindmeet te loodsen. Eenvoudige regels en sober spelmateriaal, maar een echte spellenparel voor jong en oud. Je hebt voortdurend interactie. Anderen pesten, verrassende wendingen, het kan hier allemaal. Het is heerlijk frustrerend en blijft spannend tot op het einde.

Lees alles over That’s Life! in Spel in Zicht 5 op www.spelinzicht.eu

  1. Cash & Guns

Vier tot zes supergangsters hebben met succes een bank overvallen. Maar nu ze de buit willen verdelen, loopt het fout. Zeker met die supercoole rubberen pistolen doen ze niets liever dan elkaar doorzeven met kogels. Een hilarisch spel dat snel is uitgelegd en gespeeld. Gegarandeerd wil je meteen opnieuw. Misschien zelfs met superkrachten of zelfs een undercover politieagent? Dankzij de pistolen zit je snel in de juiste sfeer. En door de korte spelduur kan je de regels opbouwen. Fun verzekerd!

  1. Machiavelli

Ook ‘Machiavelli’ is en blijft een klassieker. In dit populaire kaartspel verplaatsen je je naar de Renaissance, waar je probeert een waardevolle stad op te richten. Dat je hiervoor de hulp inroept van obscure figuren zoals een dief, condottiere of moordenaar, neem je er graag bij. Want zoals Machiavelli zei: het doel heiligt de middelen. De regels zijn eenvoudig, de tactische mogelijkheden groot. Op de doos staat 2 tot 7 spelers. Wij raden het aan van 2 tot 4.

  1. Yspahan

In Yspahan gooi je elke ronde met negen dobbelstenen. Deze laten je toe om geld of kamelen te kopen of blokjes in souks of in de karavaan te plaatsen. Een lekker vlot spel voor een breed publiek. Eens je aan het spelen bent, valt alles op zijn plaats. De vele dobbelstenen zorgen vaak voor een verrassende wending, maar er blijft altijd een interessante actie over. Een gezonde portie geluk, een korte speelduur en interessante keuzes maken dit tot een prachtig familiespel.

  1. King of Tokyo

Vijf monsters vechten een robbertje uit in een spannend dobbelspel waarin je punten verzamelt, magische energie spaart maar vooral je medespelers een ‘toek op hun bakkes’ geeft. Dankzij de eenvoudige spelregels en het unieke spelmechanisme zit iedereen gebeiteld aan tafel. Elkaar aanmoedigend om zoveel mogelijk klauwen te gooien. Eén minpuntje: als je gedood wordt, moet je werkloos toekijken. Maar zodra het spel is afgelopen, wil je nog een keer. Net zoals een wildwaterrit in een pretpark.

Lees alles over King of Tokyo in Spel in Zicht 11 op www.spelinzicht.eu

  1. Time’s Up!

Time’s Up verloopt in drie ronden waarin je onder tijdsdruk zoveel mogelijk personen probeert te omschrijven. Eerst met woorden, dan met één woord en tot slot met gebaren en geluiden. Telkens circuleren dezelfde kaarten. Elk potje verloopt al even hilarisch als het vorige. Vergissingen, versprekingen, compleet foute antwoorden en de slappe lach zijn vaste ingrediënten. Met een speluitleg van hooguit twee minuten is dit hét partyspel van de eeuw.

Lees alles over Time’s Up in Spel in Zicht 16 op www.spelinzicht.eu

  1. Stenen Tijdperk

In Stenen Tijdperk bouw je hutten, verzamel je grondstoffen, drijf je handel, zorg je voor de toekomst van de stam en experimenteer je met het nieuwste technologische snufje: ‘akkerbouw’. Een schitterend spel: vrij eenvoudig uit te leggen, snel en leuk, met veel interactie. Er zijn talloze wegen naar de overwinning en omdat de meeste punten pas op het einde worden uitgedeeld, heeft iedereen het gevoel dat ie goed bezig is. Ook tof met twee.

Lees alles over Stenen Tijdperk in Spel in Zicht 1 op www.spelinzicht.eu

  1. Ticket to Ride

In Ticket to Ride sprokkelen spelers zoveel mogelijk punten bij elkaar door spoortrajecten tussen steden aan te leggen en opdrachtkaarten af te werken. Een eenvoudig en logisch spelsysteem, een snel en interactief spel, met een prachtig evenwicht tussen strategie en geluk. Een partij verveelt niet en verloopt altijd anders. Net als in Stenen Tijdperk worden de meeste punten pas op het einde uitgedeeld, waardoor iedereen vol enthousiasme blijft spelen. Terecht bekroond met vele spellenprijzen.

Lees alles over Ticket to Ride in Spel in Zicht 15 op www.spelinzicht.eu

  1. Dixit

Zes fantasierijke afbeeldingen worden onthuld. Ze hebben één ding gemeen: een raadselachtige zin. Toch is slechts één van de afbeeldingen de juiste. Aan jou om de juiste te vinden. Dixit is een verrassend, gezellig en grappig spel dat ons naar een wereld brengt van ongebreidelde fantasie en verbeelding. Een leuk en sfeervol partyspel met prachtige kunstzinnige kaarten. Zo eenvoudig dat je direct kunt starten. Een prachtig spel dat garant staat voor een avond vol spelplezier.

Lees alles over Dixit in Spel in Zicht 8 op www.spelinzicht.eu

Share.