Spellentest: River Dragons

River DragonsKen je het bekende raadsel van de wolf, het schaap en de krop sla die je met je boot aan de overkant van een rivier moet brengen zonder dat ze elkaar opeten? Wel, in dit spel heb je enkele planken, een paar stenen én een dankbaar Chineesje dat o zo graag naar de overzijde wil. Spelbrekers zijn deze keer een woeste rivier vol draken, andere Chinezen die sneller willen zijn dan jou en een groep vrienden die het allerliefste jouw plannen flink willen dwarsbomen. Het zijn de ingrediënten voor een leuk en hilarisch familiespel, een topper in zijn soort. Ons test team was alvast onder de indruk….

Bruggen bouwen doe je samen … of toch niet?

De uitdaging is simpel: ‘Hoe krijg ik mijn Chineesje zo snel mogelijk aan de overkant van het water, in mijn veilige hut?’ De hulpmiddelen liggen klaar: een set van 6 plankjes met verschillende lengtes, een aantal ronde stenen waarop de planken kunnen steunen. Maar let op: als je alleen je eigen planken gebruikt, zal jet het niet redden. Dus moet je hopen dat andere spelers hun brugjes zo aanleggen dat ze ook jou van pas komen.

Eerst moet er gepland worden. Uit een set actiekaarten kiest elke speler er vijf die hij deze beurt wil spelen. De mogelijkheden: Eén of twee stenen leggen, één of twee brugjes bouwen, een steen of een brug weer wegnemen, één of twee stappen zetten met je poppetje, haasje-over spelen met het spelfiguurtje van een ander. De drakenkaarten kunnen gebruikt worden om de actie van een andere speler tegen te houden. Iedereen legt een rijtje van 5 kaarten.

In de actiefase draait iedereen zijn of haar eerste kaart om en voert om beurt de bijpassende actie uit. Braafjes kiest het hele testteam ervoor om stenen klaar te leggen, een logische eerste actie. Dan wordt de tweede kaart omgedraaid en komen de eerste planken op het bord. Delphine speelt echter haar gele drakenkaart uit en zorgt er zo voor dat Lien deze beurt niet in actie komt. Geslaagde sabotage! Want hierdoor ligt Liens plank niet klaar. Haar Chineesje dat ze in de derde actiefase wou verplaatsen, plonst zo onherroepelijk in het water. Ze mag opnieuw beginnen. Maar ze is niet de enige… Pieter-Jan wil haasje-over doen met een poppetje dat er niet is; plons dus. En Lien wordt nog eens tegengewerkt, deze keer door Annelien. De chaos is compleet.

Enkele ronden later ligt een wirwar van planken over het spelbord, en nadert het groene figuurtje van Annelien aardig haar doel. Voor de anderen een overduidelijk signaal dat ze haar dringend een hak moeten zetten. Niet veel later belandt ook het groene Chineesje in het water wanneer rondom haar alle planken verdwenen zijn en ze toch een stap wil zetten. Dankzij de eendrachtige aanval op de positie van groen, weet Lien echter handig gebruik te maken om haar gele poppetje aan land te brengen. En is daarmee Pieter-Jan net te snel af.

Lekker chaotisch

‘Zo eenvoudig was het eigenlijk toch niet’, menen onze testers eensgezind. Daarmee doelen ze niet op de spelregels, die had iedereen onmiddellijk begrepen. Al was Delphine iets te enthousiast met het uitspelen van draken. Dat ze er per beurt maar eentje mocht uitspelen, zag ze even over het hoofd. Anderen plagen is immers zo leuk… Maar je acties plannen is alles behalve simpel. Telkens kan er zoveel gebeuren, en het is moeilijk in te schatten wat de andere spelers denken.

Iedereen is er onmiddellijk voor te vinden om een tweede partijtje te spelen. Met de moeilijkere achterkant van het spelbord misschien? Daar staan immers geen plekken in het water aangeduid waarop de stenen mogen liggen, zodat alles nog wat chaotischer kan worden. Deze keer zal Lien nog meer weerwerk krijgen…

 • Aantal: 2 – 6 spelers
 • Duur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: Roberto Fraga
 • Uitgever: Asmodee

Spel in Zicht

Ons testpubliek is het er absoluut over eens: River Dragons is een bijzonder leuk spel, waar je zo mee weg bent. Het spelverloop naar je hand zetten is echter niet zo simpel, maar dat moet bij deze stijl van familiespellen ook niet echt. Veeleer dan tactische mogelijkheden te zoeken, beleef je voluit plezier in het maken van intuïtieve keuzes. Al moet je natuurlijk wel in de gaten houden wanneer je anderen met een draak moet afremmen, of wanneer je volop je eigen kans moet gaan. Wat is er trouwens aan verloren als je figuurtje in het water dondert, tot groot jolijt van de anderen?

De prachtige vormgeving van het spel, met een overzichtelijk en sfeervol spelbord, leuke Chinese figuurtjes, degelijke houten brugplankjes, schitterend geïllustreerde spelkaarten en een uitnodigende doos: het draagt er allemaal toe bij om River Dragons tot een topper in zijn soort te maken.

Annelien
Een toegankelijk en plezant spel. Je kan het tactisch spelen, maar dat hoeft helemaal niet.

Delphine
Dat spelbord is supermooi. En van die leuke poppetjes was ik helemaal weg!

Lien
Het is behoorlijk moeilijk om in te schatten wat de anderen gaan doen. Dat je daarbij elkaar lekker dwars kan zitten, is natuurlijk altijd leuk!

Pieter-Jan
Een ideaal spel voor een ongedwongen en gezellige avond. Heel kindvriendelijk bovendien!

 • Spelmateriaal
  10
 • Tactiek
  4
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  8
Share.