Stratego Original

Stratego Original‘Stratego’ is een 100% spelklassieker. Het oorlogsspel werd bedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd – omdat de mensen toen even hun buik vol hadden van vechten en legers – pas een succes in 1958. In geen tijd groeide het uit tot een internationale bestseller. In dit klassieke spel draait alles om het veroveren van de vijandige vlag. Als opperbevelhebber van je eigen leger, moet je jouw strategische inzicht aanwenden om de tegenstander op het verkeerde been te zetten. Maar let op: voor je het weet loop je op een bom of heeft de vijandelijke spion je te pakken!

Ten strijde!

Voor diegenen die nog nooit een spelletje Stratego speelden, vind je hier de regels in een notendop. Bij aanvang plaatsen beide spelers hun veertigkoppige leger op het speelbord. Elke strijdmacht is even sterk: één maarschalk, vier kapiteins, acht verkenners, één spion,… Om er een paar te noemen. Naast al deze mobiele speelstukken, beschikt elk leger over een vlag en zes bommen. Het einddoel is de vlag van de tegenstander als eerste te pakken krijgen. Je kent enkel de identiteit van jouw speelstukken, deze zijn verborgen voor je tegenstander.

Het is dan ook aangewezen om je troepen uitgebalanceerd op te stellen en de eigen vlag te plaatsen op een moeilijk inneembare stelling. Wanneer beide spelers klaar zijn met hun opstelling, kan de strijd losbarsten. Om beurten verplaats je een soldaat (geen vlag of bom). Je mag daarbij ook een naburig stuk aanvallen. De aanvaller maakt de rang van zijn stuk bekend en vervolgens doet de tegenstander hetzelfde. Het speelstuk met de hoogste rang wint, het andere stuk verdwijnt van het speelbord. Een mooi overzicht maakt de rangorde van de verschillende militairen duidelijk. Een paar uitzonderingen zorgen voor een nog meer uitgebalanceerd spel: zo kan een mineur als enige een bom onschadelijk maken en kan de zwakke spion, de sterke maarschalk verslaan. De strijd tussen beide legers gaat door tot één van de spelers de vijandige vlag te pakken heeft.

Spannende spelvarianten

De nieuwste versie van Stratego heet ‘Stratego Original’. Bovenop de wereldberoemde spelversie, werden daarbij twee extra spelvarianten geïntroduceerd.

De eerste heet ‘Stratego Duel’, en is een snellere versie voor beginnende spelers. Beide legers bestaan nu uit slechts tien spelstukken, waardoor er nog meer vaart in het spel komt.

De andere variant luistert naar de naam ‘Stratego Infiltrant’. Hierbij wordt een nieuw personage in het spel gebracht: de infiltrant vervangt de spion en heeft speciale krachten. Zo kan hij op vijandelijk gebied een aanval uitvoeren over grotere afstand. Deze aanval kan echter enkel succesvol zijn wanneer de infiltrant zich kenbaar maakt en op voorhand correct zegt welk speelstuk hij denkt te verslaan. Een sterk wapen dus, die infiltrant. Maar ook heel kwetsbaar. Want voor je het weet, is hij alweer verslagen door de vijandige troepen.

 • Aantal: 2 spelers
 • Duur: 45 min
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: Jacques Johan Mogendorff
 • Uitgever: Asmodee

Spel in Zicht

‘SpelinZicht’ beoordeling
Qua spelmateriaal is dit een hippere versie van het klassieke Stratego-spel. Een mooiere grafische vormgeving en een handiger en steviger rek om de geslagen spelstukken overzichtelijk te verzamelen, springen meteen in het oog.

Ook beide nieuwe spelvarianten hebben een duidelijke meerwaarde. Al blijven wij - al was het maar uit nostalgie - fan van de klassieke variant van dit steengoede spel. Flink wat tactiek bij de opstelling van de stukken, de nodige dosis geluk tijdens de strijd en vooral het genot om als eerste de vijandelijke vlag te pakken te krijgen… Plezier verzekerd. En als het dan toch eens tegenzit, spelen we toch gewoon meteen een nieuw spel Stratego!

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  4
 • Interactie
  10
Share.