Sun Tzu

Sun TzuMeer dan 2.500 jaar geleden liet de Chinese generaal en meestertacticus Sun Tzu ons zijn meesterwerk na. In het boek ‘de Kunst van het Oorlogvoeren’ beschrijft Sun Tzu hoe je aan de hand van een aantal factoren op voorhand kan voorspellen wie een veldslag zal winnen. En dus moet je bij een spelletje ‘Sun Tzu’ beschikken over tactisch inzicht, de nodige dosis bluf en een tikkeltje geluk. Een dodelijke cocktail die jou naar de alleenheerschappij in China zal leiden. Veel speelpleziel in het land van de dlaak!

Wu versus Chu

‘Sun Tzu’ is een spel voor twee: de ene speler staat aan het hoofd van de strijdtroepen van de Chinese provincie Wu, de andere leidt het krachtige leger van de provincie Chu. Het ultieme doel is de alleenheerschappij in China. Wat volgt is een strijd die enkel kan gewonnen worden door een perfecte mix van tactisch inzicht en de juiste dosis bluf.

Bij aanvang krijgen beide spelers achttien legers, een krijgsheerkaart en tien actiekaarten. Hiermee heb je alle ingrediënten voor een negen ronden-durend spannend gevecht om de absolute macht.

Elke ronde bestaat uit een aantal fasen. Na het verplaatsen van de rondeteller, speelt iedere speler per provincie gedekt een actiekaart. Provincie per provincie worden de actiekaarten zichtbaar gemaakt en komen we te weten wie zijn strijdtroepen naar het betreffende gebied mag sturen. De actiekaarten worden vervolgens weer aangevuld, zodat beide spelers over voldoende middelen blijven beschikken om ook in de volgende ronde ten strijde te trekken. Na ronde drie, zes en de eindronde volgt een telling.

Scoredisplays aan de zijkant van het speelbord geven aan hoeveel punten er per provincie kunnen verdiend worden. Zodra één speler het einde van het scorespoor bereikt, eindigt het spel. Haalt niemand vroegtijdig het einde van dit spoor, dan wint de speler die na ronde negen de meeste punten heeft. Benieuwd of jij die winnaar bent? Generaal Sun Tzu kent het antwoord al héél lang.

Doel heiligt de middelen

Naast het mooi gestructureerde spelverloop, worden de gebeurtenissen tijdens het spel beïnvloed door krijgsheer-, gebeurtenis- of speciale actiekaarten. Met al deze kaarten kan je een scheve situatie in een provincie plots helemaal rechttrekken. Zo breng je bijvoorbeeld legers uit een naburig gebied over, daag je een held uit of laat je de pest uitbreken. In tijden van oorlog zijn alle middelen goed om je doel te bereiken!

 • Aantal: 2 spelers
 • Duur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 9 jaar
 • Auteur:Alan M. Newman
 • Uitgever: -

Spel in Zicht beoordeling

Sun Tzu verdient een plaats in de categorie leuk spel met twee. Het thema is knap uitgewerkt, de miniaturen zijn eenvoudig maar mooi. En door het consequent gebruiken van dezelfde kleur voor dezelfde provincie, klinken de provincies ons nooit helemaal Chinees in de oren. Er zit veel vaart in dit spel en de situatie in elke provincie kan er na één gevecht plots helemaal anders uitzien. Bovendien is er goed nagedacht over de kracht van elke kaart. Zo kan je het spel op verschillende manieren naar je hand te zetten en blijf je (bijna) steeds strijden tot het eind. En via enkele spelvarianten kan je de moeilijkheidsgraad aanpassen aan de spelers. Ook dit is zeker een meerwaarde.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  8
Share.