The Golden Ages

The Golden Ages | Quined GamesMidden op tafel prijkt een bevreemdende wereldkaart. Waar je Scandinavië zou verwachten, bengelt een omgekeerd India. In de buurt waar elke atlas Oceanië situeert, verbroederen Noord-Amerika en Zuidelijk Afrika. Ons West-Europa verdwaalde in het Verre Oosten. Her en der liggen of staan enkele houten ventjes of gekleurde blokjes. Schrik niet, dit is niet het resultaat van een apocalyptische aardbeving, maar het eindbeeld van een spelletje ‘The Golden Ages’ waarin vier spelers (met twee zou het ook al lukken) in sneltreinvaart de technologische evoluties in onze wereldgeschiedenis realiseerden.

Nieuw tijdperk, nieuwe mogelijkheden

Aan een dergelijke snelle evolutie begin je niet onvoorbereid. Daarom krijgen de spelers van in het begin een individueel doel mee, een kaart die aangeeft waarin je op het einde van het spel de beste moet zijn om extra punten te scoren. Ook krijgt iedereen inzicht in de verschillende culturen die je doorheen de vier tijdperken van het spel vertegenwoordigt en de capaciteiten die daaraan zijn verbonden. Door het toevallig trekken van oordeelkaarten bepaalt tenslotte het toeval welke elementen in de loop van het spel van belang zijn om punten te scoren.

Dan begint de tijd te lopen, netjes en helder gestructureerd. Via spelkaarten komen er gebouwen en (wereld-)wonderen ter beschikking om in het komende tijdperk gebouwd te worden. Nadat spelers de capaciteit van hun beschaving duidelijk hebben gemaakt, levert ieder een bijdrage aan het uitbreiden van de bekende wereld door een stuk aan de wereldkaart toe te voegen.

Een ruime keuze aan actiemogelijkheden

Dan komt men toe aan de eigenlijke acties: kies telkens uit maar liefst acht verschillende mogelijkheden. Voor vier ervan gebruik je één van de drie kolonistenpionnen. Je kan de wereld verkennen en eventueel een stad stichten, waardoor je macht verwerft over goederen die goud opleveren. Ook anderen van een plek verdrijven behoort tot de mogelijkheden. Of een gebouw oprichten of eenvoudigweg winstpunten scoren. Voor de laatste twee wordt een kolonist opgeofferd. Bij andere acties hoef je geen kolonisten in te zetten, maar betaal je met goud.

Zodra iemand zijn drie kolonisten gebruikt heeft, kan hij ervoor kiezen een ‘Gouden Tijd’ te starten, de eindfase van het tijdperk. De eerste die dat doet, beslist op basis van welk element punten te verdienen vallen voor de realisaties van dat tijdperk. Een belangrijk voordeel. Bovendien levert elke beurt die andere spelers nog gebruiken, goud op voor degenen die al in de Gouden Tijd zitten.

 • Aantal: 2-4 spelers
 • Duur: 90 minuten
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Auteur: Luigi Ferrini
 • Uitgever: Quined Games

'Spel in Zicht'-beoordeling

Een goede planning en een doordacht gebruik van je mogelijkheden leiden naar succes in dit uitgebalanceerde tactische spel. Ondersteund door een sobere grafische vormgeving. Tal van elementen zorgen er bovendien voor dat elk spel een ander verloop en nieuwe uitdagingen kent. En de duidelijke iconografie zorgt voor comfortabel speelplezier. Het solide ontwerp maakt dat het spel aanvoelt als een geoliede machine. Er valt dus veel positiefs over ‘The Golden Ages’ te zeggen.

Voornamelijk de weg die je inslaat, de tactische keuzes en hoe je met andere spelers omgaat, bepalen het verloop van het spel. Het verwondert dan ook dat enkele elementen (de waarde van roemfiches om een tegenspeler te verdrijven, het al dan niet samengaan van de beschavingskaarten en het doel dat men toebedeeld krijgt …) ervoor zorgen dat het geluk een rol krijgt toebedeeld. Maar op die manier blijft iedereen steeds meedingen naar de overwinning.

 • Spelmateriaal
  6
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  6
 • Interactie
  6
Share.