Ticket to Ride

Ticket to rideIn 1965 scoorden The Beatles er een dikke nummer één hit mee. In 2004 deed spellenauteur Alan R. Moon deze prachtprestatie nog eens netjes over met de gelijknamige spellentopper: ‘Ticket to Ride’. Het spel kreeg prompt de prestigieuze titel ‘Spiel des Jahres’. En snel daarna regende het onderscheidingen in Frankrijk, Nederland, Finland, Japan, Spanje, Oostenrijk, Italië, Zweden,… Ondertussen wordt het spel in meer dan 35 landen verdeeld en gingen er meer dan één miljoen exemplaren over de toonbank. We gingen opzoek naar de reden van dit gigantisch succes.

Ticket to Ride USA

Alan Moon houdt van eenvoudige maar logische spelsystemen. Interactieve spellen die niet te lang duren. En met weinig wachttijden tussen de eigen spelbeurten. Waarin zowel strategie als geluk terug te vinden zijn. Net zo in ‘Ticket to Ride’. Dit grafisch knap uitgevoerde bordspel met eenvoudige spelregels speelt erg vlot en blijft spannend tot op het einde.

In de oorspronkelijk editie van dit spel wordt op de kaart van de Verenigde Staten gespeeld. Spelers proberen zoveel mogelijk punten bij elkaar te sprokkelen door spoortrajecten tussen steden aan te leggen en opdrachtkaarten af te werken.

Wie aan de beurt komt, kiest uit drie acties. Ofwel vult hij de eigen voorraad wagonkaarten aan, ofwel claimt hij een traject door het uitspelen van passende wagonkaarten, ofwel neemt hij één of meer nieuwe opdrachtkaarten. Een spel eindigt steeds één spelronde nadat iemand minder dan twee van zijn 45 wagonnetjes op het spelboord voor zich liggen heeft. De eindscore bestaat uit de verzamelde punten van treinroutes, de uitgevoerde opdrachten en een bonus van tien punten voor de speler met de langste aaneengesloten rij wagonnetjes. Elke onafgewerkte opdrachtkaart zorgt voor minpunten.

Deze eerste editie is een ideale familie-editie omdat zowel jong en oud, ervaren of niet, vlot overweg kan met de spelregels en al doende keuzes leert maken. Een partij verveelt niet en verloopt altijd anders.

Ticket to Ride Europe

Voor meer ervaren spelers en liefhebbers werden in de loop der jaren steeds meer uitbreidingen uitgebracht. In 2005 al kwam er een eerste grote variant. Daarin wordt niet alleen het speelterrein verlegd naar de kaart van het Europa uit 1900, ook worden enkele leuke nieuwigheden toegevoegd. Zo vinden we op het spelbord spoorwegtunnels en veerboten. In het eerste geval kan door toeval de kostprijs voor zo’n traject met maximaal drie wagonkaarten stijgen, in het tweede geval moeten verplicht één of twee jokerkaarten gebruikt worden bij de betaling van het traject.

De meest opvallende nieuwigheid is de invoering van het station. Elke speler beschikt over drie van dergelijke gebouwen. Deze kunnen goedkoop ingezet worden om moeilijke opdracht toch af te werken. Wie ze niet gebruikt, krijgt per station vier extra punten.

Ticket to Ride Märklin

Ook in de Märklin-editie uit 2006 worden heel wat innovaties geïntroduceerd. Het spel borduurt niet verder op de Europa-editie. De tunnels, overzetten en stationnetjes verdwijnen weer.

Het speelterrein verplaatst zich nu naar Duitsland. Er worden speciale jokerwagons ingevoerd die enkel voor langere trajecten kunnen gebruikt worden. En de opdrachtkaarten worden opgedeeld in lange en korte trajecten. Maar we vinden in deze editie ook puntenfiches terug. In elke stad wordt vooraf een welbepaald aantal fiches gelegd. De hoogste waarde (variërend van 2 tot 7) ligt daarbij steeds bovenaan. Elke speler beschikt over drie passagiers die hij elk één keer kan inzetten. Wie dat doet, plaatst zo’n pion in een stad en laat die vervolgens langs zoveel mogelijk steden met eigen spoorverbindingen lopen. Via passagierskaarten kan je ook gebruik maken van één of meer vreemde trajecten. Bij elke gepasseerde stad mag de bovenste puntenfiche genomen worden. Deze toevoeging zorgt voor een extra interactief spelelement.

Extra uitbreidingen

Naast de drie grote versie bestaan er nog talrijke uitbreidingen:

 • Mystery Train verscheen als extraatje bij het Duitstalige tijdschrift Spielbox. Het bevat enkele extra opdrachtkaarten en een setjes speciale eigenschapkaarten.
 • Ticket To Ride – Nordic Countries is een tactische variant die je meeneemt op avontuur door Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Via tunnels en veerboten verbinden spelers de steden van de Nordische landen.
 • Ticket to Ride 1910 is een kaartenuitbreiding voor het originele spel Ticket to Ride USA. De uitbreiding bevat 35 nieuwe bestemmingskaarten, een nieuwe 15 punten bonuskaart voor de meeste opdrachten en een grootformaat herdruk van alle kaarten uit de oorspronkelijke set. Met aanpassingen van enkele kaarten. Er worden ook drie spelvariaties aangeboden.
 • Europa 1912 bevat een compleet nieuwe set routekaarten waardoor Ticket to Ride: Europe volgens drie varianten te spelen is. Tevens heb je de mogelijkheid om met warenhuizen en depots te spelen. De warenhuizen worden tijdens het spel automatisch gevuld met extra treinkaarten en de speler die op het juiste moment één van de bijbehorende depots bereikt, kan deze allemaal verdienen.
 • Map Collection 1: Asia + Legendary Asia speel je in teams zodat je nu met maximaal 6 spelers speelt. Je speelt op de Asia kaart die zich uitstekt van Kabul naar Beijing, door de steppen van Mongolië en de Gobi woestijn tot aan de Gele Rivier. Op de achterkant vind je Legendarisch Azië met de Zijderoute, de drukte van Indochina en de bergpassen van de Himalaya. Deze uitbreiding bevat naast twee nieuwe spelborden ook nieuwe tickets, 6 kaarthouders. Ticket to Ride USA of Europa zijn wel nodig.
 • Map Collection 2: India + Zwitserland bevat twee scenario’s. In India kan je naast het gewone scoresysteem ook op een andere manier punten verdienen: elke speler scoort bonuspunten voor het vervullen van opdrachtkaarten langs twee verschillende routes. De Zwitserlandkaart is een reprint van Ticket to Ride: Zwitserland uit 2007. Dit bord is speciaal voor 2 tot 3 spelers en bevat een veelvoud van tunnels.
 • Dobbelen geblazen! In The Dice Expansion speelt geluk een iets grotere rol. Elke beurt moet je dobbelen om routes te claimen, fiches te bemachtigen of om extra bestemmingskaarten te trekken. Ook dit is geen zelfstandig spel. Je hebt Ticket to Ride USA of Europa nodig.
 • De Alvin & Dexter Expansion, combineerbaar met elke andere Ticket to Ride, geeft het spel een fantasiedimensie waardoor iedereen zijn strategieën moet aanpassen. Alvin & Dexter zijn twee wezens die chaos creëren in elke stad waar ze aankomen. Ze blokkeren je tegenstanders en laten hen punten verliezen. Maar pas op: ze kunnen zich ook tegen jou keren!
 • Het kaartspel is een stuk compacter dan zijn grote broertjes. Wat het een uitstekend reisspel maakt. Verder toont het wel wat gelijkenissen, maar ook heel wat verschillen met de oorspronkelijke versie. Je verzamelt nog altijd gekleurde wagonnetjes die je moet uitspelen, maar nieuw is dat je geheugen een centrale rol krijgt. Wie niet kan onthouden welke kaarten hij of zij verzamelt, ontspoort voor hij het goed en wel beseft. Een uitstekende stand alone variant.
 • Aantal: 2 – 5 spelers
 • Duur: 30 – 60 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Auteur: Alan R. Moon
 • Uitgever: Asmodee

Spel in zicht

 • Spelmateriaal
  8
 • Complexiteit
  6
 • Tactiek
  4
 • Interactie
  8
Share.