Onze TOP 10: BBQ-spellen

Onze TOP 10: BBQ-spellen

Wie zomer zegt, zegt barbecue. Je nodigt op een mooie zomeravond vrienden en familie uit om wat bij te kletsen en samen lekker te eten. Je ontkurkt een goede fles, een frisse pastasalade prijkt op tafel en de eerste lading pikante worstjes mogen bijna op de grill. Iedereen samen, gezelligheid troef. Het ideale moment om een speldoos boven te halen. Deze tien spellen maken van jouw barbecuefeestje de leukste avond van de hele zomer.

10: Regenwormen Barbecue

In een top tien als deze mag ‘Regenwormen Barbecue’ niet ontbreken. Dit dobbelspel is even leuk als het klassieke Regenwormen, maar overgoten met een barbecuesausje. Dobbel je weg naar de meeste geroosterde wormen. Of grabbel gegrilde slakken, die zijn extra punten waard. Speelplezier voor 2 tot 5 spelers.

9: King of Tokyo

Voor we straks aan de brochettes beginnen, willen deze monsters de stad Tokyo nog roosteren! Met makkelijke spelregels, prachtig spelmateriaal en occasioneel gebrul als ingrediënten, is dit spel steeds een voltreffer. De monsterlijk grote pionnen en potige dobbelstenen weerstaan elk zomerbriesje. Voor 2 tot 6 spelers.

8: De Vergeten Stad

In dit coöperatief spel probeer je met de andere spelers uit een gevaarlijke woestijn te ontsnappen. Beweeg je ontdekkingsreiziger over de speltegels op zoek naar de vermiste onderdelen van jullie neergestort vliegend schip. Leg de onder zand bedolven tegels bloot om aanwijzingen en gereedschap te vinden. En gebruik de speciale eigenschappen van je avonturier en handige uitrusting om jezelf en de anderen te redden. Maar let op dat je onderweg niet uitdroogt. Of door de grote zandstorm meegesleurd wordt als die het bord door elkaar blaast.

Dit woestijnspel moét je haast wel in de zon spelen. Want eenmaal uit die grote zandbak weggekomen, smaakt een drankje extra verfrissend. Een avontuurlijke uitdaging voor 2 tot 5 spelers.

7: Black Stories

Vertel je groep één van de inktzwarte raadsels van ‘Black Stories’. In één van de raadsels heeft een man zich opgehangen, maar er klopt iets niet. Onder zijn voeten vind je geen stoel, maar een plas water. Wat is er precies gebeurd? De andere spelers proberen het antwoord te raden door jou enkele vragen te stellen. Jij weet natuurlijk het antwoord, maar je mag enkel antwoorden met ja of nee! Eens iemand na enig denkwerk de tips aan mekaar knoopt, ervaren de andere spelers spontaan een aha-erlebnis.

Een mysterieus raadselspel voor out-of-the-boxdenkers, speelbaar met een grote groep. Speel dit spel ’s avonds laat rond een vuurkorf, dan ontstaat er pas echt een mysterieuze sfeer. Wegens succes bestaan er ondertussen zes verschillende dozen! Voor 2 tot 15 spelers.

6: Coup

Elke speler speelt een machtige politicus tijdens een staatsgreep in een apocalyptische toekomst. Je beïnvloedt deze politieke situatie door beroep te doen op de hertog, de moordenaar, de gravin, de kapitein of de ambassadeur. Maar heb je die figuur echt in handen of bluf je dat je barst? Hopelijk laat iedereen je begaan en heeft niemand je leugentje door. Want als iemand je sluwe zet met bluf bestempelt dan hang je! Elke speler heeft twee levens, ga er dus niet te kwistig mee om. Wie als enige de psychologische strijd overleeft, wint de omverwerping van het land!

‘Coup’ bestaat slechts uit 15 kaarten. Een grote tafel is dus niet nodig. Installeer je gasten gewoon in het gras of op enkele losse stoelen en laat de revolutie beginnen. De regels mogen dan wel in het Engels zijn, het spel is in vijf minuten uitgelegd. Voor 2 tot 6 spelers.

5: Kakkerlakkensalade

Zin in een zomerse salade? Dan zit je met ‘Kakkerlakkensalade’ gebeiteld. Spelers proberen gespeelde groentekaarten juist te benoemen om een zo lekker mogelijke salade samen te stellen. Makkelijk, een paprika is toch een paprika? Had je gedacht. Omdat een groente geen twee keer na elkaar hetzelfde mag genoemd worden, ontstaat al snel verwarring. Opletten geblazen welke kaart als laatste gelegd is, welke als laatste gezegd is en welke kaarten taboe zijn.

Een spelletje duurt tien minuten, perfect om vlak voor het eten te spelen. Want je krijgt er honger van… Tenzij er een kakkerlak in je salade zit. Een hilarisch en chaotisch familiespel voor twee tot zes spelers.

 

4: Nonsense

Wie goed uit zijn nek kan kletsen vindt ‘Nonsense’ ongetwijfeld te gek. In dit spel vertel je een verhaal en leid je je tegenspelers om de tuin. Elke beurt neem je een opdrachtkaart met daarop twee (vaak absurde) zinnen die je binnen de minuut gezegd moet hebben. Na enkele seconden nadenken, ga je van start met je vertelsel en verkoop je de grootste onzin die je kan bedenken. Uiteraard hoop je de opgegeven regels tekst goed te verstoppen zodat niemand de geheime woorden raadt. Een hilarisch vertelspel, perfect voor gezellige avonden die wat langer mogen duren. En als de drankjes voorradig zijn. Voor 3 tot 8 kletsmajoors.

 

3: Perudo

Wie overbluft wie? ‘Perudo’ is een eenvoudig blufspel met dobbelstenen. Elke speler krijgt een bekertje met vijf dobbelstenen en bekijkt in het geheim het resultaat van zijn worp. Eén speler begint en biedt hoeveel dobbelstenen er van een bepaald getal op tafel liggen. Dit  bod wordt steeds verhoogd tot iemand de voorgaande speler van bluffen verdenkt en hem uitdaagt zijn worp te tonen. Noemde je die speler onterecht een leugenaar of werd je zelf op bluffen betrapt? Dan speel je verder met een dobbelsteen minder en dobbelt iedereen opnieuw.

Wie als enige speler nog minstens één dobbelsteen heeft, kroont zichzelf tot blufkoning. Snel gespeeld door eenvoudige spelregels en even snel opgeruimd door de handvol stevige speelstukken. Voor 2 tot 6 spelers van alle leeftijden.

 

2: Nosferatu

Allemaal op vampierenjacht! Allemaal, behalve de vampier zelf en zijn kompaan Renfield. Iedereen ziet wie de rol van Renfield speelt, maar wie is de bloeddorstige vampier? Tijdens je beurt leg je eerst een kaart af. Iedereen kan die zien, dus een voor de jagers nuttige kaart weggooien maakt je onmiddellijk verdacht.

Daarna geef je één kaart gedekt aan de Renfield-speler. Enkel hij weet wie welke kaart aan hem doorgaf. Voor de vampier het uitgelezen moment om de jagers voor de gek te houden. Sommige kaarten dienen enkel als afleidingsmanoeuvre, knoflookkaarten helpen de jagers alleen als Renfield geen andere kaarten kreeg. Kaarten die niets kunnen doen, legt Renfield vervolgens in het geheim weg. Dingen lopen anders dan de jagers hadden gedacht en de verdachtmaking kan beginnen. Een vernieuwend verradersspel, nog intenser tijdens valavond. Voor 5 tot 8 spelers.

Kubb1: Kubb

Petanque voor stoere Vikingen! Zo zou je onze nummer 1 ook kunnen noemen. Ideaal om buiten te spelen, in de tuin of in het park. Snel een terrein afbakenen van 8 bij 5 meter en de groep in twee teams verdelen. De houten koning wordt in het midden van het speelveld gezet en elk team plaatst vijf balkvormige ‘kubbs’ op zijn achterlijn.

Elk team krijgt om beurt zes werpstokken om de kubbs aan de overkant omver te gooien. De tegenstanders gooien de omgestoten kubbs daarna  terug in jouw speelhelft. Die worden rechtgezet en heten vanaf nu ‘veldkubbs’. Die moet ze straks eerst omvergooien voor ze op de kubbs op je achterlijn mogen mikken. Slagen ze er niet in om ze allemaal omver te werpen? Dan mag je gooien vanaf een nieuwe denkbeeldige achterlijn, afgebakend door de meest vooruitgeschoven veldkubb. Liggen al je veldkubbs en alle kubbs aan de overzijde omver? Dan kan je de overwinning al ruiken. Gooi de koning omver vanaf je oorspronkelijke achterlijn en win het spel!

Door zijn overgrote funfactor is Kubb is het ideale spel tijdens het wachten tot de barbecue klaar is. Of om een gezellige avond af te sluiten. Kubb is nu al een klassieker. Voor 2 tot 12 spelers.

Share.