Trajan

Trajan110 na Christus. Het Romeinse rijk wordt geregeerd door keizer Trajanus. De grenzen zijn eindelijk onder controle en alle aandacht kan gericht worden op de interne zaken. Het uitbreiden van de stad, verkrijgen van macht in de senaat, het onderhouden van legers, het stimuleren van de overzeese handel en natuurlijk heeft het volk ook de nodige behoeften: religie, brood en spelen.

Werken met de actiecirkel

Iedere speler heeft een eigen actiecirkel. Deze bestaat uit zes bakjes, gevuld met actiestenen. Neem alle stenen uit een bakje en verdeel deze kloksgewijs één voor één in de volgende bakjes. Het bakje waarin je eindigt bepaalt welke actie je mag uitvoeren. Dit ingenieus spelsysteem leent Trajan van het eeuwenoude Afrikaanse spel Mancala. Er is nu echter een laag aan toegevoegd: de actiestenen hebben namelijk verschillende kleuren. En als je de juiste kleurencombinatie weet te verzamelen in het bakje waarin je eindigt, kan je speciale opdrachten uitvoeren.

Met de actiecirkel plan je dus welke van de zes verschillende acties je zal uitvoeren.
Op het grote spelbord vind je zes minispellen, elk gekoppeld aan een actie. Hoe eerder je helpt bouwen aan Rome, hoe prestigieuzer de gebouwen zijn. Deze leveren niet enkel overwinningspunten op, maar zorgen ook voor extra acties. Ook kan je legioenen Europa insturen: wie als eerste in een gebied aankomt, krijgt de meeste overwinningspunten.

Hoe vaker je naar de senaat gaat, hoe belangrijker je wordt. Je haalt daarbij bonussen binnen voor het einde van het spel. Verder kan je lucratieve opdrachten uitvoeren voor je actiecirkel, in de haven goederen verhandelen en het forum bezoeken.

Behoeften van het volk

Elk kwartaal moet je aan drie behoeftes van het volk voldoen: religie, brood en spelen. Deze haal je meestal op het forum of uit Europa. Het is belangrijk om hierin te investeren, want anders daal je flink in aanzien en was al het harde werk voor niets. Na vier kwartalen wordt de balans opgemaakt. Bonussen voor gebouwen en bonustegels van de senaat worden verrekend en de glorieuze winnaar bekend gemaakt. Heil Caesar!

 • Aantal: 2 – 4 spelers
 • Duur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 13 jaar
 • Auteur: Stefan Feld
 • Uitgever: Quined Games

Spel in Zicht

In Trajan wordt het Afrikaanse Mancala op prachtige wijze nieuw leven in geblazen. Zes op zichzelf staande eenvoudige minispellen worden door middel van de actiecirkel gecombineerd tot een geweldig expertspel. Elke keer dat je het speelt openbaren zich nieuwe wegen naar Rome. Je tracht de actiecirkel naar je hand te zetten en de andere spelers een stapje voor te blijven. En dit blijkt helemaal niet eenvoudig.
Toch duren de spelbeurten relatief kort en valt de speelduur uiteindelijk erg mee: ongeveer een half uur per speler. De meeste minispellen zijn snel uitgelegd en na een eerste ronde pak je het spel snel op. Het spelmateriaal is prima uitgevoerd en sfeervol geïllustreerd. Terecht dat dit spel genomineerd is voor de Nederlandse spellenprijs.

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  8
 • Complexiteit
  8
 • Interactie
  6
Share.