Triominos

TriominosTriominos, het spel met de driehoekige stenen, ligt al vele jaren in de winkelrekken (lees SIZ nr: 5). Dit jaar stak uitgever Goliath de spellenklassieker echhter in een fris, nieuw kleedje. En met succes! Het spel won meteen de Nederlandse prijs ‘Speelgoed van het Jaar’ in de categorie ’12-99 jaar’. Ook in deze nieuwe versie probeer je met iedere geplaatste steen zoveel mogelijk punten te scoren, maar er is een extra uitdaging: het bord balanceert! Triominos Tri-Balance is zo niet langer alleen voor wiskundige bollebozen die houden van abstracte spellen, maar ook voor behendige acrobaten die graag risico’s nemen.

Evenwicht houden

Bij het openen van de doos vinden we een grote gelijkzijdige driehoek met bolle onderkant. Dé uitdaging is het in evenwicht houden van dit spelbord. Elke plaats op het bord kreeg een waarde: van één tot vijf. Hoe verder weg van het centrum, hoe hoger de waarde. De meest stabiele plaatsen in het centrum, hebben de waarde 1. De hoekpunten, de meest risicovolle plaatsen, kregen de waarde 5.

Iedere speler beschikt over driehoekige blokjes, ook met een waarde van één tot vijf. De stenen met een hogere getalwaarde zijn groter en zwaarder dan deze met een lagere waarde. In de loop van het spel wordt het steeds moeilijker om de grotere stenen te plaatsen zonder het spelbord uit balans te brengen.

Risico’s nemen?

Het doel is om meer punten te pakken dan je medespelers. Ga de uitdaging aan en plaats je stenen op de meest instabiele plaatsen. De waarde van je zet wordt bepaald door de waarde van je steen te vermenigvuldigen met de plaatswaarde. Je grootste steen (waarde 5) plaatsen op een hoekpunt (waarde 5) levert je zomaar even 25 punten op. Maar… wees vooral niet te stoutmoedig. Want als het bord kantelt, moet je jouw laatste zet terugroepen. Je verliest de punten én je beurt gaat naar de volgende speler. Schat je kansen dus vooraf goed in, anders verlies je misschien alles.

 • Aantal: 2 – 3 spelers
 • Duur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Auteur: Michael Sohre
 • Uitgever: Goliath

Spel in Zicht

Triominos Tri-Balance is een familiespel voor ‘evenwichtige’ spelers. Het is een kruising tussen rekenen en behendigheid, wat het uniek maakt in zijn soort. Het speelbord en de spelstukken zijn van een goede kwaliteit en het spel werd in een mooie vorm uitgewerkt. De spelregels zijn duidelijk en kort, wat ervoor zorgt dat je heel snel kan starten. Ook de korte speelduur is een pluspunt voor jonge of beginnende spelers.

De erkenning 'Speelgoed van het Jaar' in de categorie van 12 tot 99 jaar is in dit opzicht een beetje vreemd. Ook kinderen kunnen er, zoals op de doos wordt gesuggereerd, perfect mee aan de slag. Wat ons betreft, is de doelgroep dus een stuk breder dan wat de Nederlandse Spellenprijs aangeeft. Spelen maar!

 • Spelmateriaal
  8
 • Tactiek
  4
 • Complexiteit
  2
 • Interactie
  4
Share.